неделя, 14 август 2016 г.

Царски сладки


Рецептата е от блога на Инчето,аз увеличих и  малко дозата.

Продукти:
за тестото
4 жълтъка
42 грама прясна мая
2 ванилии
200 грама краве разтопено и охладено масло
3 супени лъжици захар
1 ч.ч. каймак от прясномляко
1/3 чаена чаша топла вода
 500-600гр. брашно или толкова ,че да не лепне много тестото

пълнеж
2 чаени чаши смлени орехови ядки
4 белтъка - по рецепта е 2, но на мен не ми стигна, за да получа кашава смес, с която да намажа тестото
1 чаена чаша кристална захар
канела по желание и аз  сложих 1 ч.л.
пудра захар за поръсване

Приготвяне на пълнежа:

Смесваме всички продукти за пълнежа. Разделяме го на 4 равни части, след което пристъпваме към направа на тестото.

В купа активираме маята - разтваряме я в топлото прясно мляко и водата, добавяме 1 чаена лъжичка от захарта и 1 супена лъжица брашно. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес и оставяме за около 10-15 минути на топло, след което добавяме и останалите продукти, като най-накрая е брашното. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Месим кратко, около 2-3 минути. Разделяме тестото на 4 части. Всяка част разточваме върху леко набрашнена повърхност на кора с дебелина 2 мм, намазваме равномерно с едната част за пълнежа и завиваме руло.



 Режем филийки с дебелина около 2 см. Диаметърът на получените от мен кръгчета беше около 3,5–4 см.


Подреждаме сладките на разстояние 2–3 см една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 170С до порозовяване, след което изваждаме сладките от фурната, прехвърляме ги в поднос и ги поръсваме с пудра захар. 



По същия начин процедираме и с останалите части тесто.



Подредих в кутии и подарих тук там....





2 коментара: