неделя, 14 август 2016 г.

Гръцки пай с тиквички



Необходими продукти:
Тук може да се види рецептата в  оригинал-в блога на  Нели.При мен имаше леки изменения.


1 глава стар лук или 5 стръка пресен
600 гр. тиквички - (2 средни тиквички)
5 яйца
230 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
200 гр. топено сирене
150 гр. брашно
115 мл. зехтин
2 ч.л. бакпулвер
1ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка копър


Начин на приготвяне:

Измитите тиквички се нарязват на малки кубчета с кората. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в 1/3 от зехтина с малко вода до омекване. Прибавят се тиквичките и се задушават до омекване. Ако има излишна течност, оцеждаме в гевгир и охлаждаме.
Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганите сирена и киселото мляко. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме добре. Смесваме яйчената с охладената смес от тиквичките и прибавяме останалия зехтин, нарязания копър, червения и черния пипер, сол на вкус .
Изсипваме готовата смес в подмазана и посипана с галета форма-аз пеках в малка правоъгълна тавичка за около  50 минути на 180 градуса.
Изваждаме, охлаждаме и нарязваме пая студен. 



Много,много вкусен пай!




3 коментара:

  1. Ха, хубаво ме подсети ти, благодаря ти! Имам останала една тиквичка, от вчера я местя из хладилника и не решавам как да я оползотворя. Паят ти изглежда толкова пухкав, че не ми трябва много да му мисля. Ей това ще е днес и у нас!

    ОтговорИзтриване