петък, 12 май 2017 г.

Шоколадово карамелена торта




Продукти:
блат
220гр. брашно
350 гр. захар
65 гр. какао
1ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
240 мл. прясно мляко+1с.л. лимонов сок-10 минути стои настрана
120 мл. олио
2 големи яйца
ванилия
200гр. горещо еспресо кафе

Приготвяне:

Разбиват се яйцата и останалите мокри съставка.Отделно се събират сухите. Мокрите съставки се прибавят постепенно при сухите и накрая се сипва кафето на струйка.Сместа се изсипва във форма 26 см покрита с хартия.Пече се на 180 градуса без вентилатор 40-45 минути.Охлажда се и се реже на 3 блата.Добре е да се направи 1 ден по-рано и да се прибере в хладилник-по-лесон се режат блатовете.

Карамелен крем:
1 кутия дулче де лече-хубавото е в руските магазини,но има и подобни в Билла,каквото последно ползвах и аз
1 ч.ч. течна сметана
1 ванилия


Сметаната се разбива добре,прибавя се карамеления крем ,който при мен беше с какао и ванилията и с шпатула се бърка.





Ако е нужно се подслажда.




Млечен крем:
1л прясно мляко
3 яйца
6-7 с.л. брашно
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
2 ванилии
Приготвяне:

Сложете млякото да заври на котлона. През това време разбийте жълтъците със захарта и прибавете размитото с малко вода брашно. Долейте към сместа чаша от топлото мляко и бъркайте ,за да не стане на бучки.
След това изсипете тази смес към млякото на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Прибавят се ванилиите, а щом свалите крема от котлона, се разбърква и с маслото. По желание може да прибавите и разбитите на сняг белтъци. Оставя се настрана да се охлади покрито с фолио-да не хваща кора.

 Карамеления сироп за блатовете:
3 с.л. кристална захар се карамелизират .Добавя се 1ч.ч. гореща вода и допълнително захар /по желание/.Изчаква се няколко минути , докато карамелът и захарта се разтворят.По желание се ароматизира с коняк или друг ароматен алкохол.Сладостта на този сироп е според предпочитанията.
Студените блатове се сиропират със студен сироп. 

Сглобяване на тортата:

Слага се единия блат във формата,поръсва се със 1/3 от сиропа и отгоре се сипва половината бял крем,следва втори блат,малко сироп и карамеления крем.Завършваме с трети блат,сироп и останалия бял крем.



Насладихме и се подобаващо,както и на прекрасния концерт на Василис Карас,който си подарихме за 30 години брак.



Изкефихме се максимално....



2 коментара:

  1. Таман си помислих, че за мен си направила тортата:))
    Да сте здрави с половинЪТ!
    Ама ти сериозно си залиташ по всичко гръцко, а:))

    ОтговорИзтриване