неделя, 28 май 2017 г.

Питки с брашно от спелта


Тези питки направих с брашно от спелта.




Дано повече хора  използват  спелтата като една здравословна алтернатива на обикновената пшеница. 




Прекрасен вкус и със сигурност ще продължа да правя тестени вкусотии от него.


Сега използвах бялото брашно,но и другите ще ги изпробвам.



Целта им е да предоставят на българската трапеза качествено брашно, което по нищо не отстъпва на немските, австрийски и италиански производители, в същото време на по-достъпна цена от крайно надценените вносни стоки.





Любезно ми бяха предоставено от фирма Perun ,за което истински им благодаря!



Ето и рецептата за тези питки:

Продукти:
400-500 гр брашно от спелта  на фирма Рerun
200гр. кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 яйце-разбивам и оставям 1/3 за намазване,останалото слагам в тестота
1/2 кубче мая
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. сол

Приготвяне:
Слагам маята в половин ч.ч. топла вода,захарта ,1 с.л. брашно и оставям дашупне.След това прибавям към брашното,заедно със солта,киселото мляко,част отпяйцето и омесвам меко тесто.Оставям да втаса,като леко го набрашнявам.


Когато е готово се премесва леко.Ако е много лепкаво, може да се поръси малко с брашно.Разделя се на10 топки ,които се намазняват и се оставят в тавичка покрита с хартия за печене да втасат на топло,като се покриват  с кърпа.В яйчената част останала за намазване слагам 1 ч.л. зехтин и намазвам втасалите питки и поръсвам със семена.





Пекат се на 180 градуса за около 20-25 минути.


Станаха изключително мекички и вкусни!


Да ви е сладко!






2 коментара:

  1. Изглеждат много апетитни!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно към спелтата съм се насочил и аз и ще пробвам хлебчета, сухари за малкия и каквото друго там ми хрумне... Къде могат да бъдаъ намерени тези продукти?

    ОтговорИзтриване