сряда, 31 май 2017 г.

Фокача с розмарин и маслини





Продукти:
за тестото:

300 г  бяло брашно спелта  Perun
300 гр. пълнозърнесто брашно спелта  Perun
25 г жива мая
2 ч. л. захар
1с.л. сол
50 мл. зехтин

за поръсване :
50 мл.зехтин
50 г маслини
2 стръка розмарин

Приготвяне:
Пресяваме брашното. 



Маята се разтваря в 50 мл хладка вода и захарта и се оставя да шупне .Към брашното 
 се слага 350 мл вода, сол и зехтина,изсипва се готвата мая и се омесва меко тесто,което не трябва да лепне. Поставя се в намазнена купа, отгоре също се намазва със зехтин, за да не хваща кора.



Включва се фурната на 50 градуса и след 10 минути се изключва.Слага се фокачата за около 30–40 минути да втаса.




После се разстила с пръсти върху хартия за печене в тавата /аз ползвах от фурната/ , намазва се и отгоре и се оставя за 15–30 минути във фурната, да почине.




С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, слагат се маслините, на които предварително се отстраняват костилките и листенца розмарин. 




Налива се останалия зехтин и се оставя отново да почива във фурната за около 15 минути.Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути. 




Изважда се върху решетка и се покрива с кърпа.Нарязва се когато леко поизтине.




Хапнахве си с домашно овче сирене.
 


Да ви е сладко!



1 коментар: