Продукти:
за тестото:
300 г бяло брашно спелта Perun
300 гр. пълнозърнесто брашно спелта Perun
25 г жива мая
2 ч. л. захар
1с.л. сол
50 мл. зехтин
за поръсване :
50 мл.зехтин
50 г маслини
2 стръка розмарин
Приготвяне:
Пресяваме брашното.
25 г жива мая
2 ч. л. захар
1с.л. сол
50 мл. зехтин
за поръсване :
50 мл.зехтин
50 г маслини
2 стръка розмарин
Приготвяне:
Пресяваме брашното.
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода и захарта и се оставя да шупне .Към брашното
се слага 350 мл вода, сол и зехтина,изсипва се готвата мая и се омесва меко тесто,което не трябва да лепне. Поставя се в намазнена купа, отгоре също се намазва със зехтин, за да не хваща кора.
Включва се фурната на 50 градуса и след 10 минути се изключва.Слага се фокачата за около 30–40 минути да втаса.
После се разстила с пръсти върху хартия за печене в тавата /аз ползвах от фурната/ , намазва се и отгоре и се оставя за 15–30 минути във фурната, да почине.
С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, слагат се маслините, на които предварително се отстраняват костилките и листенца розмарин.
Налива се останалия зехтин и се оставя отново да почива във фурната за около 15 минути.Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути.
Изважда се върху решетка и се покрива с кърпа.Нарязва се когато леко поизтине.
Хапнахве си с домашно овче сирене.
Ох, чудесна е, Живе! Поздрави!
ОтговорИзтриване