2 глави лук
3 скилидки чесън
2 малки моркова
3-4 големи моркова, настъргани
2 супени лъжици зехтин за готвене
2 супена лъжица масло
2 големи щипки кимион
5 стръка магданоз
Прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка сол
1 и ½ чаши ориз
Около 3 и ½ – 4 чаши вода или достатъчно, че ориза да се свари според вкуса ви.
:
Приготвяне:
Добре е да се използва съд с незалепващо покритие и капак-аз използвах алпака тенджера.
Може да се използва бульон и в него да се розтвори солта ,кимиона,черния пипер и малко зехтин.Ако не се използва бульон,водата за ориза да се овкуси,за не стане безкусно след приготвянето му.Когато ориза заври с булона го оставям леко да къкри и много леко го бъркам-само няколко пъти го обърнах , захлупих и изключих котлона.Така стоя 30 минути.
Настържете морковите на ситно ренде и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Лука и чесъна нарежете на дребно и ги задушете в две лъжици зехтин, докато омекнат. Извадете от тавичката.
Гърдите измийте, подсушете и нарежете на малки парчета.
Двата малки моркова нарежете на кръгчета.
Изпържете пилето и морковите в същата тавичка или тендерка на висока температура, докато на пилето му изври водата и се зачерви хубаво от всички страни, а морковите се карамелизират. По някое време, когато водата от пилето изври, прибавете маслото, а към края сол, черен пипер и голяма щипка кимион.Аз пропуснах този етап за пилето.Само нарязах месото от изпеченото пиле.
Към пилето добавете задушения лук и чесън, разбъркайте и изключете котлона.
Разпределете пилето по повърхността на тавичката или тенджерката и притиснете леко.
Изсипете настърганите моркови върху пилето и покрийте навсякъде, притиснете леко.
След това, смесете нарязания магданоз с ориза и го разпределете върху морковите. Отгоре изсипете леко, 3 и ½ чаени чаши от предварително овкусената течност и покрийте съда с капак.
Поставете тавичката на слаб огън и варете, докато ориза омекне и попие течността, около 20-25 минути.
След това, оставете ястието за 10-15 минути да почине. С нож минах по стените на тенжерата,за да се отдели ориза от стените.
Обърнете го внимателно, върху подходяща чиния за сервиране.
Изключително вкусно ,за което искам да благодаря на Танчето за тази рецепта.
Пиле с ориз вече по тази рецепта ще приготвям.
Чудесно е!
ОтговорИзтриване