неделя, 17 декември 2017 г.

Немски козунак с дюли



Продукти:

500 гр. брашно
1 пак. суха мая
100 гр. захар
2 пак. ванилия
щипка сол
200 мл. прясно мляко
150 гр. масло със стайна температура
2 яйца

за заливка
100 гр. пудра захар
1 с. л. лимонов сок-да стане леко течно
настъргана кора на 1 лимон

няколко резана захаросани дюли

А  рецептата на Петя  е със стафиди ,сушени кайсии и боровинки.И понеже нямах-импровизирах.Отделих няколко парчета,преди да захаросам.



В купата на миксера добавям яйцата и захарта ,разбивам и последователно добавям останалите продукти.Сухата мая винаги в брашното.
Използвах форма за торта 26 см.,която намаслявам дъното и страните.
Тестото когато е омесено ,го разточих на правоъгълно парче и намазах с масло.Разпределих парчета дюли и навих на руло.Разрязах 7 парчета ,като всяко направих на фитил и завързах.
Подредих във формата ,намазних и отгоре и оставих да втаса покрита с кърпа.



Втасва около час-зависи от топлината в стаята.
Пече се в загрята фурна на 170 градуса за час,час и половина до суха клечка.


Готовия козунак оставих във формата за 10 минути да поизстине и чак тогава извадих върху решетка.Смесих пудрата захар с 1 с. л. прясно изцеден сок от лимон и бърках докато стане подходящо за заливка.С помощта на супена лъжица покрих козунака с бялата смес. 


Отгоре се поръсва  с настърганата кора на лимона. Реже се охладен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар