Весел празник и наздраве на всички именици!
Баклавата не е трудна за правене-напротив,точи се с лекота.И невероятно вкусна.
Продукти за 2 тави
2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
сок от половин лимон
1 к.л сода за хляб
1 ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто
250 г масло
натурално нишесте
счукани орехи - колкото повече, толкова по-добре :)
За сиропа:
6 ч.ч. захар
6 ч.ч. вода
Всички продукти се смесват. Прибавя се брашното до получаване на меко тесто. Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално пшенично или царевично нишесте.
Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте до образуване на кора, тънка колкото да се чете вестник. Корите се редят в намазнена тавичка. По между им се посипват счукани орехи - не много едри, не много дребни.
След 5-та кора баклавата се разрязва.
Разтопява се 125 гр. чисто масло и с него се залива нарязаната баклава.
Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути.
Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч. захар и 6ч.ч. вода -вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2-те тави.
Баклавата трябва да е студена, сиропът горещ. НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкусът му.
Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа. Не се слага в хладилник.
Чудесна ти е баклавата, Живе!
ОтговорИзтриванеАз все още не се решавам да точа :)
Поздрави!
Живе, това да не е баклавата на Айля, ако е тя е чудесна, правила съм я.
ОтговорИзтриване