250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце
450 г бяло брашно
Приготвяне:
В тенджера се карамелизира захарта и се прибавя горещата вода-внимава се,защото излизат високи михури.Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп.
Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.
Котлона се изключва и в горещия карамел се прибавя маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.
Прибавяме яйцето и енергично разбъркваме. Добавяме 400 г от брашното и бъркаме до лепкаво тесто,Може да се ползва и миксер за тесто.
Оставете тестото да изстине,след което го доизмесвате с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.
На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити.
Котлона се изключва и в горещия карамел се прибавя маслото и бъркайте докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.
Прибавяме яйцето и енергично разбъркваме. Добавяме 400 г от брашното и бъркаме до лепкаво тесто,Може да се ползва и миксер за тесто.
Оставете тестото да изстине,след което го доизмесвате с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.
На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 мин. в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.
Може и да се украсят със захарно тесто.
Аз ги направих сутринта и следобед с Криси се забавлявахме до вечерта.
Голям кеф беше най-вече за нея.
Рецептата е от блога на Йоли
Няма коментари:
Публикуване на коментар