четвъртък, 29 март 2018 г.

Полента с киноа и гарнитури




Продукти за полента с киноа за 4 порции

1/2 ч.чаша червена киноа, сурова
1 ч.чаша вода/зеленуков бульон
сол, мащерка, дафинов лист на вкус
1 ч.чаша полента /царевичен грис за качамак/
4 ч.чаши зеленуков бульон
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
сол, мащерка, черен пипер на вкус

Продукти за сос от червени чушки:

1 ч. чаша червени чушки печени, нарязани
1 ч.л. чили сос или на вкус
¼ ч. чаша зехтин
1- 2 с л. доматено пюре
1 скилидка чесън/или сух
сол, черен пипер и риган на вкус

Продукти за пюре от бял боб:

400 гр. сварен бял боб-аз ползвах консерва
¼ ч. чаша зехтин
1 малка скилидка чесън
1 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч. л. бял балсамов оцет
сол, черен пипер и джоджен на вкус
кимион, индийско орехче по желание


Приготвяне на киноата :

Киноата я измих в цедка и сложих в малка тенжерка .Сипах 1 ч.ч. вода и оставих  да ври на тих огън 5 минути.Прибавих 1/2 чаена лъжичка сол, мащерка, дафинов лист и оставих да ври 15 минути.След това оставих настрана докато направя качамака.

Приготвяне на качамак: 
В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън за кратко и се изважда, след което сложих гриста да се обърне в мазнината няколко пъти и залях със зеленчуков бульон,малко мащерка, сол и черен пипер на вкус. Така повря 15 минути ,ако трябва се добавя топла вода до желаната гъстота.като се бърка,да се вижда дъното на съда.Към горещата смес се добавя сварената червена киноа, след което сместа се хомогенизира.В намазнена тавичка със зехтин изсипах получената смес с и изравнявних. Покрива се с фолио и оставя да изстине и стегне в хладилника.Изважда се и нарязва на форми по желание. Аз  запекох една част на тостера,но полепва и трудно се почиства.Друга част запекох на грил тигана.


За бобеното пюре:

 В блендер се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се със сол и пипер, кимион и зехтин.

За сос от червени чушки:

Пак в блендер се поставят всички съставки и пюрират до желаната гладкост. Доовкусява се със сол, черен пипер и риган на вкус.Люто не съм слагала,защото аз не ям.

Много ми хареса полентата по този начин.





1 коментар:

  1. Страхотно...
    Много апетитно изглежда
    в твоя вариант тази идея, Живе,
    благодаря за доверието и се радвам,
    че ви се харесала.
    Сърдечни поздрави и светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване