петък, 4 май 2018 г.

Мини банички с плънка от лапад


Тестото на тези банички е с много интересен вкус.Лек и ароматен от портокала,малко солен от плънката-супер вкусно!


Фантастични за закуска!



Продукти:
3 с.л. зехтин
1 средна глава лук
2 стръка пресен лук
1глава праз
200гр. лапад-бланширан
сол и черен пипер
100гр. настърган кашкавал
1 пакетче сирене крема
1 яйце и 1 за намазване

За тестото:
500 гр самонабухващо тесто за кекс
100гр. зехтин или олио
150 гр. кисело мляко висок процент
1 яйце леко разбито
1 малък портокал-сока и кората


Приготвяне:
В тиган с мазина слагаме лука ,праза и по-късно  нарязания лапад.



Задушаваме го няколко минути .Оставяме да се охлади и прибавяме сиренето,кашкавала,сол ,пипер  и 1 яйце.


Приготвяме тестото:
В купа слагаме малко брашно,яйцето,мазнината,киселото мляко и  бъркаме.


Добавяме останалото тесто и бъркаме докато поеме брашното.Изваждаме на плота,който е поръсен с брашно и омесваме меко тесто.Завиваме във фолио и слагаме за 30 минути в хладилника.
Изваждаме и разточваме върху поръсен плот с финна грис.Изрязваме кръгчета 10-12см..


Взимаме кръгче и в средата слагаме от плънката.Отстрани намазваме с разбитото яйце или вода и правим фуния.



Така подреждаме в тава покрита с хартия за печене.Отгоре намазваме с яйце.


Пекат се на 180 градуса 40-45 минути до приятен загар.


Направете и зарадвайте децата и внуците,както направих и аз.


Ако тестото не се е залепило добре,може да се сложи клечка за зъби и да се пече с нея.


Преди поднасяне свалете клечките-лесно излизат.



Източник




Цветно да ви е!



1 коментар: