неделя, 9 септември 2018 г.

Сок от черен бъз-бъзак

Сега е времето да се направи този сироп.
Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната българска билка, твърди лечителят Петър Димков. За възрастни дозата е сутрин на гладно супена лъжица, а за деца над 5 г. чаена лъжица. При деца от 2 до 5 г. възраст чаена лъжичка се разрежда с вода се изпива.Купих 2 торбички черен бъз от една баба на метрото .Измих внимателно в гевгир.


След това с помощта на вилица ,както ме посъветва бабата,свалих плодовете от клонките.


Плодовете бяха толкова и стигнаха за буркана.


В голям 3 литров буркан се сипва от плодовете един пласт,залива се със захар.И така до края,като се завършва със захар 4 пръста.Оставя се място до гърлото на буркана,защото ще ферментира.

Завива се отгоре с марля и се оставя на тъмно и проветриво място за 40 дни.След това се прецежда и пие по 1 лъжичка на гладно.Може и за деца над 5 години.Миналата година купих за внучките,но сега реших да им направя.

След този период на ферметниране ,ще напиша и резултата.Прецежда се през марля и се сипва  в стъклени бутилки.Дадох на децета,оставих и за нас и всяка сутрин пия по 1 супена лъжица на гладно.Да чукам на дърво тази зима грип не ме хвана.Не знам дали е от бъза,но истината е такава.


Няма коментари:

Публикуване на коментар