неделя, 6 януари 2019 г.

Шоколадово-орехова торта



Продукти:
Блатове
10 белтъка на стайна температура
233 грама захар
270 грама смлени орехови ядки
3 супени лъжици галета
щипка сол

Крем
10 жълтъка на стайна температура
350 милилитра прясно мляко
200 грама Нутела
300 грама шоколад Милка екстра какао
250 грама краве масло  на стайна температура
2 капки есенция ром
200гр. течна сладкарска сметана

орехите смлях с блендер



Приготвяне на блатовете:

Разбиваме белтъците с щипка сол до сняг с меки върхове, като от време добавяме захарта. 



Към тях добавяме смлените орехови ядки и галетата.



 Разбъркваме внимателно. Разделяме сместа на 4 равни части.За по-голяма точност разпределих в купички.


Върху хартия за печене поставяме ринг за торта с диаметър 20 сантиметра и изсипваме едната част от белтъците. Разпределяме и заравняваме, отстраняваме ринга. 




Ако е необходимо заглаждаме отново.



 Печем в предварително загрята фурна на 180°С до зачервяване на краищата на блата, а средата при допир не трябва да лепне. Изваждаме тавата от фурната, оставяме да се охлади блата, след което с помощта на нож отлепваме блата от хартията за печене. Оставяме го върху хартията, в която сме го пекли до момента, в който ни потрябва. По същия начин процедираме и с останалите три блата.



Приготвяне на крема
Разбъркваме жълтъците и  добавяме  към топлотомляко. Варим до сгъстяване.  Варим 15 минути при продължително бъркане.Остраняваме сместа от котлона. Добавяме към нея Нутелата, разбъркваме до разтопяването й. Добавяме начупения шоколад, бъркаме до разтопяването му. Накрая добавяме и кравето масло, нарязано на парченца. Отново разбъркваме до разтопяването му. Ако се налага, върнете крема отново на топлия котлон, за да се разтопи маслото. Прибавяме и 2 капки от ромовата есенция.Крема се охлажда и добавих 200 гр. разбита сладкарска сметана.


Сглобяване на тортата
В ринга винаги слагам ленти  за по-лесно отстраняване на ринга след като стегне тортата.
Върху поднос поставяме един блат. 



Заграждаме го в ринг за торта с диаметър като на блата. Изсипваме 1/4 от крема. Поставяме втори блат, крем, блат, крем, блат, като последния блат се слага с дъното нагоре, защото е по-гладко. 
Накрая завършваме с крем. Прибираме тортата в хладилника за 1 нощ и на следващия ден може да се украси с останалия крем.


Тортата е от блога на Инчето и едно шоколадово вълшебство!

Да ви е сладко!



1 коментар: