четвъртък, 3 януари 2019 г.

Козунак по Коледа


Един класически козунак.



Продукти:

1 кг. брашно 
4 яйца със стайна температура-1 белтък за намазване
250 мл. хладко прясно мляко, 200 мл. олио (може краве масло, свинска мас)
1 кубче мая от 40 гр.
кора от портокал
щипка сол
локум нарязан на кубчета-моя беше от Турция  готов нарязан

Приготвяне:
Моята сложих в млякото с малко захар и 2 лъжици брашно да шупне.

 В купа с брашно се прибавят яйцата,млякото с маята и половината мазнина. Аз го разбивам с миксер за тесто.
Сега идва ред на доизмесването на тестото за козунак, при което ще добавите останалите 100 мл. от мазнината  на 4 пъти докато го усвои.

 Намазнете по-голям съд и сложете тестото вътре да се отпуска за около час , два ще е готов.
След като е втасало тестото го разделих на 3 и разточих на елипса.Поръсих с парчета локум и завих на руло.

Така напрвих и с трите топки.


Направих  от трите рула една плитка .


Използвах йенска форма Отгоре го намажете с разбит с вилица белтък и наръсете обилно с едра кристална захар . Оставяте за около един час да втаса повторно .


Пече се  в предварително загряна фурна на 180 градуса около 50 минути.


Ако започне бързо да се изпича отгоре, покрийте го  с фолио.



Много ни хареса този козунак.



Няма коментари:

Публикуване на коментар