Продукти:
1 кг. брашно
4 яйца със стайна температура-1 белтък за намазване
250 мл. хладко прясно мляко, 200 мл. олио (може краве масло, свинска мас)
1 кубче мая от 40 гр.
кора от портокал
щипка сол
локум нарязан на кубчета-моя беше от Турция готов нарязан
Приготвяне:
Моята сложих в млякото с малко захар и 2 лъжици брашно да шупне.
В купа с брашно се прибавят яйцата,млякото с маята и половината мазнина. Аз го разбивам с миксер за тесто.
Сега идва ред на доизмесването на тестото за козунак, при което ще добавите останалите 100 мл. от мазнината на 4 пъти докато го усвои.
Намазнете по-голям съд и сложете тестото вътре да се отпуска за около час , два ще е готов.
След като е втасало тестото го разделих на 3 и разточих на елипса.Поръсих с парчета локум и завих на руло.
Така напрвих и с трите топки.
Направих от трите рула една плитка .
Използвах йенска форма Отгоре го намажете с разбит с вилица белтък и наръсете обилно с едра кристална захар . Оставяте за около един час да втаса повторно .
Пече се в предварително загряна фурна на 180 градуса около 50 минути.
Ако започне бързо да се изпича отгоре, покрийте го с фолио.
Много ни хареса този козунак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар