сряда, 13 март 2019 г.

Торта Гараш



И понеже Теди си пожела шоколадова торта за 30-я си  рожден ден ,реших да направя тази   по рецепта на Петя.
Пожелавам му здраве и много любов и хармония  в семейството !
Тъй като е доста шоколадова,насладата от вкуса е бил неустоим.Не съм я опитала,но съм сигурна ,че се е харесала на всички които са си  хапнали.


Продукти за 5 блата за форма от 26 см.

8 белтъка
1 ч. ч. пудра захар или 100 гр
350 гр. смлени орехови ядки
2 с. л.  царевично нишесте

За крема:

400 мл. течна сметана
100 гр захар
450 гр. кувертюр 

За глазурата:

150 гр. кувертюр
 30 гр масло
5с.л. прясно мляко

За украса 
100гр. бял шоколад 
2с.л. олио
Приготвяне :
блата
Разбиват се белтъците,прибавя се захарта и разбиването продължава до стопяването и.Добавя се нишестето,след това орехите.

Разделих в 5 купички за по-равномерни блатове.


На дъното на формата се слага хартия и се изсипва една купичка.Заравнява се с шпатула  или лъжица и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса.Времето за печене е 15 минути.


След изваждането от фурната хартията се сваля и блага се слага върху друга хартия или кърпа.

Докато изтиват блатовете се прави крема.Петя е разбила сметаната ,а аз я затоплих и сложих начупения шоколад да се разтопи.Прибавих и захарта.Бърках докато напълно се разтопи шоколада и захарта и оставих да се охлади.След това прибрах в хладилника за 2 часа.Извадих и разбих с миксера.Получи се много нежен мус.
На дъното на формата слагам блат,част от крема и пак блат и така до край.


Оставя се крем за измазване отстрани и за отгоре.


Прибира се в хладилника за 2 часа.
За глазурата-разтопих шоколада , маслото и млякото в микровълнова и оставих леко да се охлади,но да е течна.Залива се в средата и тортата се накланя в различни посоки,за да разлее равномерно навсякъде.


Пак се прибира в хладилника.
За украса използвах бял шоколад разтопен с олиото.Слагам в пош или в найлоново пликче като се изрязва малък отвор и се рисува по желание.Шоколадовата смес трябва да е средно течна и охладена.




6 коментара: