Продукти :
4 яйца-1 жълтък отделям за намазване
500мл.прясно мляко
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
1 с.л. захар
1,5 с.л. сол
1 кубче прясна мая
около 1кг и 200 гр. брашно
60гр. масло за намазване на корите-меко
Приготвяне:
Маята се разтваря с малко мляко и захарта.Прави се на кашичка и се прибавя 1лъжица брашно.Оставя се на топла до шупне.
В купата на миксера сложих половината брашно,захарта,млеката,олиото и 3 яйца.Разбих на ниска скорост с бъркалки за тесто и прибавех шупналата мая и по малко от брашното ,докато миксера може да омесва.След това доомесих на ръка.Оставих да втаса за час на топло.
След като тестото удвои обема си, разделих на 4 топки.Всяко топка се разточва на кръг и всеки кръг се намазва с масло,без последния.Редят се един върху друг.Режат се на 4 и всеки на 3,но не до край.От всеки 3 се прави плитка ,която се завива на охлюв.
Подреждат се в тава покрита с хартия,която намазах тук там с масло.Оставя се да втаса и се намазва с разбито яйце и с 1 лъжица олио.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса 30-40 минути.
Ако отгоре се запече бързо ,покрийте с фолио.Аз пекох на една скара над долната.
Прекрасна погача, Живе!
ОтговорИзтриванеЧудна погача!
ОтговорИзтриване