четвъртък, 4 юли 2019 г.

Панакота с ягоди



Продукти: за 3 порции

200 мл. мляко
200 мл.сметана за разбиване
5 гр. желатин на  прах
1/4 чаша захар
1 ч.л. екстракт от ванилия

Сос от ягоди
450 гр. пресни ягоди
2 супени лъжици вода
1/3 чаша -70 гр. захар

Приготвяне:

Желатинът се разтваря в 2 с.л. студена вода и се оставя да набъбне за около 5 до 10 минути. В средна тенджера изсипете  сметаната, млякото и захарта да ври  на средно ниска температура -(Не варете). Когато захарта се разтвори, се отстранява от котлона и се добавя екстракт от ванилия. Оставя се да се охлади за 5 минути преди добавянето на желатина. Добавете желатин в млечната смес и разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно. Изсипете го в чашите за сервиране  и  поставете в хладилник докато се стеген за около 4 часа или по-добре през нощта. Аз подрях на една страна и така оставих да стяга за по-хубава визия.



За да приготвите соса, измийте ягодите и нарежете на  четвъртинки. В малка тенджера сложете ягодите, захарта и водата. Оставете да къкри и веднага извадете от огъня. Изсипете в купа и с пасатора разбийте , за да направите гладък сос. Преминете през цедка, за да отстраните семената от соса. Покрийте го и го оставете да се охлади до стайна температура, след това го охладете и подгответе за сервиране. Преди сервиране изсипете соса от ягоди  върху панакотата и сервирайте.

Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар