петък, 5 юли 2019 г.

Ягодов сладкиш



Продукти:

75гр. масло на стайна температура
70гр. захар
3 яйца
3 супени лъжици  заквасена сметана
1 ч.л.  екстракт от ванилия
2 ч.л. бакпулвер
160 гр.брашно
щипка сол

Ягодова смес
300 гр. пресни ягоди
2 супени лъжици  захар
1 супена лъжица царевично нишесте
сок  от лимон

Топинг
 85 гр. брашно
Щипка сол
60гр. масло, стайна температура
50 гр.кафява захар
1/4 чаена лъжичка  канела
 Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте 20 см тавичка с хартия  за печене .

За топинга:

В средна купа смесете кафява захар с брашното , солта ,канелата и  добавете мекото  масло.С вилица разбъркайте  докато сместа стане ронлива и оставете  настрана.
За ягодовия  пълнеж:


 Нарежете ягодите на малки парченца и ги поставете в купа. Добавете захарта, лимоновата кора и царевичното нишесте и разбъркайте внимателно.




Оставете  и тях настрана, докато не приготвите тестото за сладкиша.
За тестото:
В средна купа разбъркайте брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа разбийте маслото  и захарта .Прибавете  яйцата едно по едно. Добавете сметана и  ванилията и разбъркайте. Постепенно включете сместа от брашното. Изсипете  тестото в тавичката и заравнете. Нанесете пълнежа от ягоди



 и покрийте с топинга.


 Печете около 40 минути до суха клечка. Ако топинга потъмнява твърде бързо, покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето.


Свалете хартията  и оставете да изстине на охлаждаща решетка поне 20 минути преди сервиране. След това прехвърлете в чиния.




Поръсете с пудра захар, ако желаете.

Нарежете когато е напълно охладен.


1 коментар: