петък, 5 юли 2019 г.
Ягодов сладкиш
Продукти:
75гр. масло на стайна температура
70гр. захар
3 яйца
3 супени лъжици заквасена сметана
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 ч.л. бакпулвер
160 гр.брашно
щипка сол
Ягодова смес
300 гр. пресни ягоди
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица царевично нишесте
сок от лимон
Топинг
85 гр. брашно
Щипка сол
60гр. масло, стайна температура
50 гр.кафява захар
1/4 чаена лъжичка канела
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте 20 см тавичка с хартия за печене .
За топинга:
В средна купа смесете кафява захар с брашното , солта ,канелата и добавете мекото масло.С вилица разбъркайте докато сместа стане ронлива и оставете настрана.
За ягодовия пълнеж:
Нарежете ягодите на малки парченца и ги поставете в купа. Добавете захарта, лимоновата кора и царевичното нишесте и разбъркайте внимателно.
Оставете и тях настрана, докато не приготвите тестото за сладкиша.
За тестото:
В средна купа разбъркайте брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа разбийте маслото и захарта .Прибавете яйцата едно по едно. Добавете сметана и ванилията и разбъркайте. Постепенно включете сместа от брашното. Изсипете тестото в тавичката и заравнете. Нанесете пълнежа от ягоди
и покрийте с топинга.
Печете около 40 минути до суха клечка. Ако топинга потъмнява твърде бързо, покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето.
Свалете хартията и оставете да изстине на охлаждаща решетка поне 20 минути преди сервиране. След това прехвърлете в чиния.
Поръсете с пудра захар, ако желаете.
Нарежете когато е напълно охладен.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе,предлагаш изобилие от вкусни идеи !
ОтговорИзтриванеХубаво лято!