Продукти:
4 яйца-1 жълтък за намазване
500мл. прясно мляко
1 кубче мая
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3-4 с.л. кисело мляко
1 кг.брашно
разтопено масло и олио за намазване на корите
Приготвяне:
Маята се натрошава в купа със захарта и малко мляко да стане на каша,добавям 2 лъжици брашно и оставям да шупне.
В съд или в купата на миксера се чукват яйцата-отделяме 1 жълтък и го заливаме с малко олио да не хваща кора.Прибавяме останалото прясно мляко,киселото мляко,шупналата мая,оцет и сол и прибавяме по малко от брашното и бъркаме.Правим хубаво меко тесто и оставяме за 30 минути да си почине покрито кърпа.
Разделяме на 5 топки.Разточваме първата кора и намазваме с мазнина,разточваме втората ,слагаме върху първата и така 4 намазваме,5-тата не мажем.Както е така разточваме заедно и петте кори и режем на 4 и всяка на 4 или 5.зависи колко е голяма кората.Навиваме всяка на кифличка и режем по средата на 2.Обръщаме с разаното надолу и подреждаме в намазнена и с хартия дълбота тава.Или както бях направила аз-сложих ленти хартия отстрани в тавата за по-висок борд,защото исках повече парчета в по-голяма тава.
Така направената погача оставих да втаса покрита с кърпа.След като удвои обема си намазах с жълтъка разбит с 1-2 лъжици олио и няколко капки прясно мляко.
Пекох до приятен загар на 180 градуса.
Ухаеща на масло и мекичка отвътре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар