Продукти за блата:
250гр. масло на стайна температура
5 яйца
380 гр. захар
200м пресн портокалов сок-от 4 портокала
настъргана кора от портокал
40гр. коняк
100гр. орехи
400гр. пресято брашно
1 пакет бакпулвер
щипка сол
ванилия
Крем:
250 гр. маскарпоне
200гр. течна сметана за разбиване
200гр. сок от портокал
125 гр. захар
20гр. нишесте
20гр. пудра захар за поръсване
Приготвяме крема
В тенджерка слагаме сока и захарта и на котлона.Нишестето размиваме с малко вода и сипваме като бъркане непрекъснато докато леко се сгъсти.Изсипваме крема в купа и завиваме плътно по крема с прозрачно фолио и оставяме да се охлади.
Изпичаме и блата.
Разделяме белтъците и жълтъците.
Разбиваме маслото и захарта с миксер и прибавяме 1 по 1 жълтъците.След това портокаловата кора,сока,брашното смесено с бакпулвера,солта и ванилията.Разбиваме белтъците и на порции прибавяме към сместа.Бъркаме с дървена лъжица и поръсваме ядките.Подготвяме си форма 26 см. с хартия на дъното и лента по стените.изсипваме сместа и слагаме в предварително загрята фурна и печем до суха клечка.
Изпичаме блата и оставяме да се охлади.
След това режен на 3 платки.Средната изрязване и срединката отделяме.
За крема.
В купа сипваме маскарпонето,пудрата захар и сипваме по малко от студения вече портокалов крем и объркваме.Прибавяме и разбитата сметана.
В подходяща чиния се слага 1 блат,малко крем,изрязания блат и се пълни с крем.Захлупва се с 3 блат и може отстрани леко да се намаже с крем.Поръсва се обилно с пудра захар.
Реже се след охлаждане.
Няма коментари:
Публикуване на коментар