събота, 11 януари 2020 г.

Василопита (Βασιλόπιτα)


Уникално вкусен десерт!Крема е изключително ароматен  и съчетан с блата си е направо голяма вкусотия!


Продукти за блата:
250гр. масло на стайна температура
5 яйца
380 гр. захар
200м пресн портокалов сок-от 4 портокала
настъргана кора от портокал
40гр. коняк
100гр. орехи
400гр. пресято брашно
1 пакет бакпулвер
щипка сол
ванилия

Крем:
250 гр. маскарпоне
200гр. течна сметана за разбиване
200гр. сок от портокал
125 гр. захар
20гр. нишесте

20гр. пудра захар за поръсване



Приготвяме крема
В тенджерка слагаме сока и захарта и на котлона.Нишестето размиваме с малко вода и сипваме като бъркане непрекъснато докато леко се сгъсти.Изсипваме крема в купа и завиваме плътно по крема с прозрачно фолио и оставяме да се охлади.



Изпичаме и  блата.
Разделяме белтъците и жълтъците.
Разбиваме маслото и захарта с миксер и прибавяме 1 по 1 жълтъците.След това портокаловата кора,сока,брашното смесено с бакпулвера,солта и ванилията.Разбиваме белтъците и на порции   прибавяме към сместа.Бъркаме с дървена лъжица и поръсваме ядките.Подготвяме си форма 26 см. с хартия на дъното и лента по стените.изсипваме сместа и слагаме в предварително загрята фурна и печем до суха клечка.
Изпичаме блата  и оставяме да се охлади.

След това режен на 3 платки.Средната изрязване и срединката отделяме.


За крема.
В купа сипваме маскарпонето,пудрата захар и сипваме по малко от студения вече портокалов крем и объркваме.Прибавяме и разбитата сметана.

В подходяща чиния се слага 1 блат,малко крем,изрязания блат и се пълни с крем.Захлупва се с 3 блат и може отстрани леко да се намаже с крем.Поръсва  се обилно с пудра захар.


Аз украсих с портокалови кори,пръчка канела и шипки.


Реже се след охлаждане.


Направете си едно хубаво кафе и се наслаждавайте.



Няма коментари:

Публикуване на коментар