събота, 18 април 2020 г.

Козунаци с орехова плънка

Вкусен и ароматен ,с изключително приятна  плънка.



Продукти:
300-320 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
12 гр. жива мая или 4 гр. суха
1/4 ч.л. сол
1 пакет ванилна захар
1 яйце  и 1 жълтък
70 гр. масло на стайна температура
За плънката
250 гр. орехи-изпечени и смляни
120 гр. пудра захар
50-60 мл. прясно мляко
щипка сол

Сироп за намазване
50гр. захар и 50 мл. вода

1 белтък за намазване

Приготвяне:
В купичка се натрошава маята с 1 ч.л. захар,половината мляко,1 с.л. брашно и се оставя да шупне.
В купа се разбива маслото със захарта и се оставя настрана.
В купата на миксера се слага малко брашно,яйцето и жълтъка,останалото мляко,сол,разбърква се леко и се сипва шупналата мая.Прибавя се по малко брашно до лепкаво тесто.Оставя се малко от брашното  настрана.Към лепкавато тесто се прибавя на части разбитото масло и се разбива докато поеме всичкото масло-аз го правя с миксер и бъркалка за тесто.Останалото брашно се сипва на плота и се изважда тестото от купата.Омесва се гладкост и се оставя в намазнена купа да втаса.Покрива се с фолио.
Орехите се смилат и се объпкват с пудрата захар.Млякото се загрява до кипване и по  малко се сипва към орехите ,  и се бърка докато стане на каша.Прибавя се и щипка сол.


Тестото се слага върху набрашнен плот,разделя се на 2 и се оставя да почине 10 минути покрито .
Приготвела съм 2 форми от 20 см.


Разточва се 1 топка на правоъгълник.Намазва се с плънката с нож ,като се оставя по 2 см от краищата.


Навива се на руло и ръба се прищипва с пръсти,за да не се развива.



Обръща се  и се реже на 2


и се усуква.


Завива се на охлюв



и се слага във форма покрита с хартия за печене.


Оставят се да втасат 40 минути покрити с фолио.

Захарния сироп се сварява  за 2 минути и се оставя настрана да се охлади.

След като са втасали ,козунаците се намазват с разбития белтък.


Пекат се на 170-180 градуса 40-45 минути.Ако отгоре започнат бързо да се изпичат се покриват с фолио.
След като са готови,изваждат се от фурната и се намазват със сиропа.
Изваждат се от формите и се оставят да се охладят на решетка.


С кафенцето е върховно удоволствие!


Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар