Продукти:
300-320 гр. брашно
125 мл. прясно мляко
12 гр. жива мая или 4 гр. суха
1/4 ч.л. сол
1 пакет ванилна захар
1 яйце и 1 жълтък
70 гр. масло на стайна температура
За плънката
250 гр. орехи-изпечени и смляни
120 гр. пудра захар
50-60 мл. прясно мляко
щипка сол
Сироп за намазване
50гр. захар и 50 мл. вода
1 белтък за намазване
Приготвяне:
В купичка се натрошава маята с 1 ч.л. захар,половината мляко,1 с.л. брашно и се оставя да шупне.
В купа се разбива маслото със захарта и се оставя настрана.
В купата на миксера се слага малко брашно,яйцето и жълтъка,останалото мляко,сол,разбърква се леко и се сипва шупналата мая.Прибавя се по малко брашно до лепкаво тесто.Оставя се малко от брашното настрана.Към лепкавато тесто се прибавя на части разбитото масло и се разбива докато поеме всичкото масло-аз го правя с миксер и бъркалка за тесто.Останалото брашно се сипва на плота и се изважда тестото от купата.Омесва се гладкост и се оставя в намазнена купа да втаса.Покрива се с фолио.
Орехите се смилат и се объпкват с пудрата захар.Млякото се загрява до кипване и по малко се сипва към орехите , и се бърка докато стане на каша.Прибавя се и щипка сол.
Тестото се слага върху набрашнен плот,разделя се на 2 и се оставя да почине 10 минути покрито .
Приготвела съм 2 форми от 20 см.
Разточва се 1 топка на правоъгълник.Намазва се с плънката с нож ,като се оставя по 2 см от краищата.
Навива се на руло и ръба се прищипва с пръсти,за да не се развива.
Обръща се и се реже на 2
и се усуква.
Завива се на охлюв
и се слага във форма покрита с хартия за печене.
Оставят се да втасат 40 минути покрити с фолио.
Захарния сироп се сварява за 2 минути и се оставя настрана да се охлади.
След като са втасали ,козунаците се намазват с разбития белтък.
Пекат се на 170-180 градуса 40-45 минути.Ако отгоре започнат бързо да се изпичат се покриват с фолио.
След като са готови,изваждат се от фурната и се намазват със сиропа.
Изваждат се от формите и се оставят да се охладят на решетка.
С кафенцето е върховно удоволствие!
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар