понеделник, 20 април 2020 г.

Сиропирана сладка баница с извара


Продукти:
Голямата тава с диаметър 33 см. и дълбочина 7 см.
мерителна чаша 200мл.

500 гр. фини кори,
5 яйца,
1 чаша захар,
1 чаша олио,
1 чаена лъжичка сол,
500 гр. кисело мляко +
1 чаена лъжичка сода за хляб,
600 гр. извара
50-60 гр. краве масло.

За сиропа:
1+1/2 чаша захар
2 чаши вода
1 пакетче ванилия

Яйцата се разбиват със захарта ,прибавя се  олиото с миксер до плътна пяна. След това солта,киселото мляко смесено със содата.
Разстопява се  маслото и тавата се намазва с олио. Слага се 1 кора. Втората кора се потопява  в яйчената смес. Може да излезе цяла или на парцали - подрежда  се  върху първата. Поръсва се с  2 лъжици извара. Отново суха кора. После всяка втора в сместа ,пак извара, а всяка първа - суха. Най-отгоресе завършва със суха кора, реже се на квадрати.По разрезите и отстрани се залива  с лъжица и разтопеното масло. По същия начин и с останалата яйчена смес.


Фураната се включва  на 200 градуса.
След десетина минути намалява  на 180° и се пече около  35 минути.


За сиропа-в съд на котлона се сипва захарта и водата - вари се 7 минути, сваля се  и се  прибаавя ванилията. Оставя се да се охлади.
Когато баницата е готова се изважда от фурната и се оставе да се охлади ,но да е леко топла.Нарязва се  на квадрати, тях по диагонал, залива се по разрезите и открая със студения сироп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар