неделя, 19 април 2020 г.

Козунак и козуначни мъфини с локум



И разрязан.



Мъфините



Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
7 гр. суха мая / или ½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 бр. ванилия
настъргана кора от портокал
щипка сол

Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към леко топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта
и 4 с.л. с връх от брашното.
Получената смес разбъркваме , завиваме  и оставяме да шупне около 10 - 15 мин. 
Разбиваме яйцата , захарта и ванилията за кратко.Към шупналата смес прибавяме сместа с яйцата и разбъркваме.Прибавяме брашното и започваме да месим. Може на ръка , може с миксер , с приставка за тесто както го правя аз.След като вече сме омесили около 10 - 15 мин.,
започваме да прибавяме от двете мазнини.
Прибавяме ги на малки порции към тестото като  продължаваме да месим
още около 10 - 15 мин.
Прибавяме и кората от портокал в това време.Така до тук времето за месене е общо около 20 - 30 мин.
Трябва да получим много меко , много леко лепкаво тесто.Покриваме съда / трябва да е дълбок / с найлон или стреч фолио и кърпа.
Оставяме го да втасва на топло.
Времето за втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
Аз го втасвам във фурната , като я загрявам на 40 градуса и я изключвам.
Тестото втасва за около 2 часа. Когато е удвоило обема си , го вадим от фурната и
го месим още 15 - 20 мин.  Аз го месих и двата пъти с миксера с приставката за тесто. След което го извадих на плота и го разтягах , усуквах , сгъвах , месих …
докато започнаха да се образуват мехурчета по него около 10минути .
Разделяме тестото на 2.От едната половина направих 1 козунак,а от другата 24 мъфини. 

За козунака разделих на 3 топки,всяка разточих и поръсих с локум.Навих и сплетох на плитка.Сложих в правоъгълна форма с хартия ,за да мога да пека едновременно с мъфините.


За мъфините-всеки две топки оформяме като фитил ,разточваме на елипса и поръсваме с парченца локум,завиваве и усукваме на фитил.Слагаме двата фитила един до друг и ги усукваме.След това завиваме като охлюв и поставяме във форма за мъфини-аз ползвам силиконови форми .Получаваме 12 бр. мини козуначета.
Покриваме ги с найлон или памучна кърпа иотново го оставяме да втасват около 45 – 50 мин. на топло или във фурната.
Когото са удвоили обема си , значи са готови за печене.Мажем ги с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.
Поръсваме ги обилно със захар.Печем в загрята на 170 градуса  20-25 мин.


След като леко се зачервят ги завиваме с алуминиево фолио , за да не прегорят.


Може да сложите и малка купичка с гореща вода по време на печенето във фурната , за да не стават сухи.
Задължително проверяваме с дървено шишче дали са изпечени .


1 коментар:

  1. Нека има здраве, благоденствие и радост в домът ви, Живе! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!

    ОтговорИзтриване