вторник, 2 юни 2020 г.

Пирог с вишни



Продукти за блата:
190 гр. брашно
2 жълтъка
45 гр. захар
100гр. масло
1 ч.л. бакпулвер
4 гр. ванилна захар-1/2 пакетче

За сметановия мус:
2 белтъка
щипка сол
110 гр. захар
500гр. студена течна сладкарска сметана
3 с.л. нишесте

За сладкото от вишни:
300гр. вишни-ползвах замразени
50гр. захар
15 гр. царевимно нишесте

Приготвяне:
Започваме с тестото-от продуктите приготвяме тесто и разделяме на една по-голяма и по-малка част.Аз разделих на  3,като 2-те части ги събрах заедно  и увих във фолио и 3-тата част също.Прибрах ги в хладилника докато направя крема и сладкото.
За сладкото-вишните без костилки и поръсва със захар и оставям така да си пусната сока.Може да се добави малко вода и да се сложи на котлона със захарта и нишестето разбито с малко вода.Вари се за кратко,докато стане на средна гъстота.Оставя се да се охлади.

По-голямото парче тесто се изважда от хладилника и се настъргва .Поръсва се върху формата покрита с хартия за печене-20-22 см. и се притиска с лъжица или с дъното на равна чаша.Прибира се отново в хладилника докато стане крема.




Приготвяне на крема-Разбиват се белтъците с щипка сол  и се прибавя по малко от захарта-разбиват се много добре.Отделно се разбива сметаната.Към белтъците се прибавя с шпатула сметаната и леко се рабръква.Добавя се и нишестето.Крема се изсипва върху студения блат и се заглажда внимателно.Отгоре се разпределя вишневото сладко.



/Може да се използват и пресни череши,които се разделят на две и се подреждат плътно върху блата без да се варят./
Изважда се и малкото парче тесто и се настъргва в купа,




след това се поръсва върху крема.

Пече се на 170 градуса за около час.Изважда се и се оставя да се охлади във формата.Завива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 2 часа.


Изважда се ,сваля се ринга и хартията и се премества с подходяща чиния.



Поръсва с пудра захар и вече може да се реже.

Нежен аромат с много приятен вкус-хареса ни.





1 коментар: