сряда, 3 юни 2020 г.

Грис халва



Продукти:
400гр. едър грис
140мл. олио
360 гр. захар
700мл. вода
100гр. орехи
100гр. портокалови корички-купувам от Лидъл
100мл сок от портокал и настъргана кора
1 с.л. канела

Приготвяне:
В дълбока тенджера сложете на среден огън олиото и като се затопли се слага гриста.Запържва се до леко златисто.Сложете и захарта да се карамелизира заедно с гриста-бъркайте с дълвена лъжица.Изсипете водата внимателно като сложите капака пред тенджерата като щит ,за да не се изгорите.Бъркайте непрекъснато-добавете портокаловия сок и кората.Накрая добавете нарязаните орехи и портокаловите корички.След като заври бъркайте отново да не загори.Когато сместа започне да се отделя от страните вече е готова .
Докато е топла гриста се прехвърля във форма или друг съд с лъжица.Притиска се добре и се оставя така за 2-3 часа покрита с кърпа.



След това се обръща върху широка чиния.Може да се поръсе с канела и настъргана портокалова кора.

Нарежете и се насладете.

2 коментара:

  1. Еха, Живе, много красиво си я оформила. Чуден десерт се е получил, а с портокали е и много свеж. Поздрави!

    ОтговорИзтриване