понеделник, 13 юли 2020 г.

Ягодова торта с бял шоколад


Представям ви една лека ,много вкусна  и ароматна  шоколадово-ягодова торта.



Продукти за блата-26 см.
3 яйца
100гр. натурален шоколад
50гр.масло
50гр. прясно мляко
100гр. брашно
100гр. захар
20гр. нишесте
2 ч.л. бакпулвер
ванилия

Бял шоколадов мус:
500гр. бял шоколад
400гр.течна сметана-студена
180 мл. прясно мляко
2 желатина натопени с няколко лъжици прясно мляко

За ягодовата глазура
500гр. ягоди
5 с.л. захар
1 желатин

Приготвяне на блата:
Разтопява се шоколада с прясното мляко и маслото-аз го правя в микровълнова на слаба температура и на 2-3 пъти пускам печката за секунди,изваждам и бъркам и така докато се разтопи.Оставям настрана да се охлади .
Разделям белтъци и жълтъци  в отделни купи.
Разбивам белтъците докато започне да се появява пяна и сипвам по малко от половината захар-разбивам до твърд сняг.Като се обърне купата да не пада.
Разбивам жълтъците с другата половина от захарта до побеляване.Прибавям  на части от половината белтъците с шпатула и редувам с пресятото брашно с бакпулвера и нишестето на няколко пъти.Взимам 2-3 лъжици от яйчената смес и прибавям към вече охладения шоколад и разбърквам да се смесят. И тази шоколадова смес изливам върху яйчената и разбърквам хубаво с шпатула.Прибавям по малко от останалите белтъци и бъркам докато се смеси добре,прибавям и ванилията.Във форма 26 см слагам на дъното хартия за печене е отстрани леко намазах с масло.Печем на 180 градуса за около 25 минути-проверявайте с клечка.



Оставяме да се охлади и с нож внимателна  минаваме отстрани да се отдели блата от стените.
Горния слой на блата,/нещо като коричка /внимателно се сваля с ножче-може и така да си остане ,но аз за по-добро сиропиране го махам.



Слагам блага в чиния и слагам само ринга от формата,без дъното.Отстрани слагам лента от ацетатно фолио.
Блата се сиропира с ягодов сок , компот или прясно мляко 30-40мл.

Приготвяне на муса.
Желатина се залива с млякото и се оставя да набъбне.
Шоколада се начупва в купа и се залива с горещото мляко.Бъркаме докато се разтопи.Когато желатина е готов се сипва в топлия шоколад и оставяме да се охлади леко и слагаме в хладилника за 10 минути.
Течната сметана се разбива и на части се прибавя към белия мус.Готовия бял мус изливаме върху блата и оставяме за няколко часа-аз оставих за 1 нощ.

Ягодовата заливка:
Ягодите се измиват и нарязват на парчета.Заливат се със захарта и се оставят за 1 нощ в хладилника.Ако нямате ягоди ,може да се приготви и с малини.На другия ден сипваме 1 кафяна чашка вода и слагаме на огъня да ври-на среден огън за 15 минути.Ако не ви е сладко,може още захар да се добави.
Слагаме желатина да стяга и след това разтопяваме.Ягодовото пюре се пасира и към него изсипваме разтопения желатин.Тази ягодова смес леко се охлажда и се залива върху белия мус.



Прибираме в хладилника да стегне за час,два.





3 коментара:

  1. Не съм на "ти" с тортите и сладкишите, но тази ми грабна сърцето! Записана, ще се пробвам да я направя. Благодаря за чудесната рецепта, Живе! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Сонче!Ще се справиш и ще ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна торта, обаче на мен този сладкиш, дето бърка в нея ми взе сърцето:))

    ОтговорИзтриване