сряда, 8 юли 2020 г.

Маслен сладкиш с бели и черни череши


В края на сезона за черешите предлагам един изключително вкусен сладкиш .



Продукти за тестото:
400 гр. брашно
250 гр. масло, студено
2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. пудра захар
5 жълтъка

Пълнеж:
5 белтъка
200 гр. захар
30 гр. нишесте (царевично)
15 гр. ванилова захар
500гр. череши (пресни или замразени)-аз използвах бели и червени,но може и с малини


Време за печене на основата  при 190 ° С - 15 ... 20 минути, а целия сладкиш - 40 ... 45 минути. 
Но всеки си познава фурната,така че наблюдавайте.
Приготвяне:
Приготвяме форма 30/22 см.
Отделят се белтъците в купа и се оставят настрана.
В купа слагаме брашното ,бакпулвера и маслото на кубчета и всичко стриваме с пръсти.



Когато стане всичко на трохи прибавяме пудрата захар и жълтъците.Разбъркваме с шпатула и след това с ръце оформяме на тесто.Разделяме на 2 ,като едната тесто е малко повече от другото.Прибираме в найлоново пликче и оставяме в хладилника за 1-2 часа или цяла нощ ,както аз направих.
Взимаме тавичка и застиламе с пекарска хартия.Изваждаме по-голямото парче тесто от хладилника и настъргваме на едрото ренде в тавата.



Понатискаме леко с пръсти 




и изпичаме основата за 15-20 минути на 180 градуса.




След изпичане оставяме да се охлади напълно.
Взимаме купата с белтъците,слагаме щипка сол и разбиваме на пухкава пяна.



Прибавяме захарта лъжица по лъжица и продължаваме да разбиваме докато се разтопи захарта.Прибавяме ванилната захар.Пресяваме нишестето върху купата и смесваме с шпатула.
Разпределяме белтъчната смес върху изпечения и охладен блат и хубаво изравняваме.
Отгоре подреждаме изчистините череши ,които аз  леко подсуших с кухненска салфетка.



Върху тях настъргах останалото по-малко тесто и разпределям навсякъде.



Слагам в затоплена фурна на 180 градуса да се изпече за около  40минути.


Оставя се напълно да се охлади и се поръсва с пудра захар.



Изключително нежен сладкиш с хрупкава коричка и мека среда.Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар