Продукти:
за основата
3 пакети бисквити Орео по 175 гр.
80 гр. разтопено масло
15мл.сок от лимон
За крема
400гр. заквасена сметана
400гр. крева сирене
500мл.течна сметана-студена
300гр.бял шоколад
1 пакет желатин
ванилия
5 с.л. пудра захар
малко жълта сладкарска боя
4 узрели и меки райски ябълки
1 бурканче сладко от череши или ягоди-аз използвах от череши
Приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер,маслото се разтопява.В купа се изсипват и смесват заедно с лимоновия сок.Във форма от 26 см се изсипва тази смес,като се оставя 1 чашка за поръсване.Притиска се с лъжица и се прибира в хладилника докато се направи крема.
Райската ябълка ако е твърда трябва да се свари и плода да се намачка.
За крема
В купичка се начупва шоколада и се залива с 1 чашка течна сметана.Разтопява се на водна баня или в микровълнова на средна мощност ,кот от време на време се разбърква.Желатина се залива с 3-4 с.л. студена вода и се оставя да се стегне.
В купа разбиваме останалата сметана до твърди връхчета.
В друга по-голяма купа разбиваме крема сиренето,пудрата захар и заквасената сметана.Прибавям на порции от разбитата течна сметана и бъркам с шпатула.Желатина се разтопява и се прибавя към топлия шоколад. и на тънка струйка се сипва в крема.Прибавям и плода заедно с ванилията.
Изваждам формата от хладилника и заливам основата с 1/3 от крема.Сипвам на купчинки от сладкото и с пръчица правя въртеливи движения.
Покривам пак с крема,сладко и завършвам с крем.Оставям за 1 нощ в хладилника и поръсвам с отделените трохи.
Реже се с остър нож.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар