събота, 28 ноември 2020 г.

Сиропирани ябълкови пайчета



Тази година ябълки много от Трънския регион и рецептите ми ще са доста с тях.Тези ябълкови пайчета станаха като баклавички и много се харесаха на всички.Ето и рецептата:


Продукти:

1,5 кг ябълки

50 г масло

2 супени лъжици захар

1 чаена лъжичка канела

2 ванилия

1 /2 ч.л. смлян карамфил

500 гр. фини кори за баница


орехи за поръсване

За сиропа

200 мл вода

200 мл ябълков сок

450 г захар

100 мл масло

тава  23 × 35 см


Приготвяне:
Започваме  с белене на ябълките. След това ги настъргваме и отцеждаме добре и отделяме ябълковия сок с тентжерка.В тиган сложете маслото, захарта и отцедените ябълки на слаб огън и  овкусете с ванилия, канела и карамфил. Разбъркайте, докато сместа загуби течността си. Когато е готова, махнете тигана от котлона и го оставете да се охлади.




 Към отделения ябълков сок д добавете водата   и захарта. Поставете ги на умерен огън и ги оставете да врят около 8 минути от момента на кипене.Оставете да се охладят

След това разстелете три листа кора, които намазваме между тях с масло или олио. Разстелете ¼ от пълнежа в края на тястата страна,поръсете с орехи , сгънете краищата и навийте.




 Нарежете на парчета на 4 места  и повторете още три пъти.
Намазваме тавичката с масло. Поставете парчетата, които направихме в предишната стъпка, и ги намажете отгоре с масло .




Накрая печете на 180 градуса  за около 25 до 30 минути.




След като извадите тавичката   от фурната, сиропирайте ябълковите пайове с хладен сироп.

 

Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар