Продукти:
3 големи ябълки
2 с.л. захар
сока от 1/2 лимон
1/2 ч.л. канела
За тестото:
250гр. брашно
1 яйце
80гр. масло
100гр. захар
1/2 ч.л. бакпулвер
кора от лиман
Приготвяне :
За тестото-в купа се слага брашното с бакпулвера и студеното нарязано на дреубно масло.С пръсти се притрива,може и на рендето.Прибавя се яйцето разбито със захарта и настърганата корат от лимона.Оформя се на тесто ,което се завива в найлон или прозрачно фолио.Прибира се в хладилника докато се приготви плънката.
За плънката-нарязват се ябълките на дребно ,поръсват се със сока от лимона,захарта и се слагат в тиган на слаб огън за около 10-12 минути.
Бъркат се отвреме на време.Свалят се от котлона и се прибавят канелата.Трябва добре да се охлади.
Изважда се тестото от хладилника и се разделя на 2 части.Разточва се едната половина ,навива се на точилката и се премества във формата-18 см.Оформя се с пръсти по стените и трябва да има малък борд.Изсипва се ябълковата смес и се разпределя равномерно.
Отгоре се настъргва останалото тесто.
Пече се на 180 градуса до приятен загар.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.След което се нарязва и сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар