сряда, 18 ноември 2020 г.

Маслен сладкиш с ябълки

 


В сезона на ябълките  сладкиши правя всякакви.И този стана много вкусен.



Продукти:

3 големи ябълки

2 с.л. захар

сока от 1/2 лимон

1/2 ч.л. канела


За тестото:

250гр. брашно

1 яйце

80гр. масло

100гр. захар

1/2 ч.л. бакпулвер

кора от лиман

Приготвяне :

За тестото-в  купа се слага брашното с бакпулвера и студеното нарязано на дреубно масло.С пръсти се притрива,може и на рендето.Прибавя се яйцето разбито със захарта и настърганата корат от лимона.Оформя се на тесто ,което се завива в найлон или прозрачно фолио.Прибира се в хладилника докато се приготви плънката.

За плънката-нарязват  се ябълките на дребно ,поръсват се със сока от лимона,захарта и се слагат в тиган на слаб огън за около 10-12 минути.



Бъркат се отвреме на време.Свалят се от котлона и се прибавят канелата.Трябва добре да се охлади.

Изважда се тестото от хладилника и  се разделя на 2 части.Разточва се едната половина ,навива се на точилката и се премества във формата-18 см.Оформя се с пръсти по стените и трябва да има малък борд.Изсипва се ябълковата смес и се разпределя равномерно.




Отгоре се настъргва останалото тесто.




Пече се на 180 градуса до приятен загар.




Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.След което се нарязва и сервира.




Няма коментари:

Публикуване на коментар