вторник, 20 април 2021 г.

Лагана


Изключително вкусна лагана-мека и лесна за правене.





1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче 21 гр. прясна)
300 мл хладка вода
50 мл зехтин или олио
500 грама твърдо брашно за хляб
1 супена лъжица сол
1-2 силни щипки захар
100 грама сусам

Приготвяне:
Разтворете маята в чашка с захарта и малко от топлата вода. Оставете  да набъбне  за 5-10 минути. Разтворете солта в останалата вода.

Пазим 3 с.л. от зехтина  настрана. В друга купа сложете брашното и  в средата изсипете активираната мая, вода (хладка, внимавайте да не е гореща) и останалия зехтин.Смесете съставките с лъжица, за да съберете тестото на топка. С брашно или олио по ръцете   месим няколко минути. Може и с миксера с бъркалката за тесто.Извадете тестото за лаганата на плота.Месете го известно време , така че да попадне въздух. Тестото трябва да е меко и податливо. Колкото повече го работим на плота, толкова по-пухкава ще стане лаганата.

С ръце го съберете на топка  и го оставете в намаслена купа  и покрийте  за 1 час и 30 минути или докато удвои обема си.
Нарежете го на 2 равни части.

Оформете всяка лагана с пръсти, като я разтягате  като пица върху хартия за печене. Тоест с намазнени ръце разстиламе лаганата  придавайки и  желаната форма.Намазвате с четка  с вода по цялата повърхност на лаганата.



 Добавете много сусам. Внимателно натиснете с длани сусама, за да се залепи  към лаганата.





 По същия начин правим и втората лагана.
Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат отново за 30  до 45 минути.С върховете на пръстите си  правим дупки  в лаганата до долу .Аз едната я направих така ,а другата надупчих  с дървен шиш. 



Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса  за 30 минути. Към края на печенето поръсете лаганите с малко вода, за да ги полирате.

Когато ги извадим от фурната  ги оставяме на скара или на чиста кърпа, за да поемат влагата им  и  да останат хрупкави.



Няма коментари:

Публикуване на коментар