Тази торта стана изключително вкусна.Който желае може да я приготви за Великден и да зарадва семейството и приятелите си.Аз я приготвих с голямо удоволствие за нашите приятели Здравка и Тони.
Продукти:
Блат
250 гр брашно
1 пакет бакпулвер
1/2 ч. л. сол
170гр. масло на стайна температура
1 1/4 чаша (250гр. захар
120гр.заквасена сметана
4 яйца
10 гр. ванилов екстракт
200 гр. боровинки нарязани на половинки
Боровинково сладко
100 гр. пресни или замразени боровинки
2 супени лъжици захар
Крем с шоколад
300 гр. бял шоколад начупен на малки парченца
120гр. сметана за разбиване
600 гр. крема сирене, стайна температура
250 гр. маскарпоне
80гр. пудра захар
640гр. сметана за разбиване -охладена
червена боя за оцветяване
Шоколадов ганаш
100 гр.млечен шоколад
Блат
250 гр брашно
1 пакет бакпулвер
1/2 ч. л. сол
170гр. масло на стайна температура
1 1/4 чаша (250гр. захар
120гр.заквасена сметана
4 яйца
10 гр. ванилов екстракт
200 гр. боровинки нарязани на половинки
Боровинково сладко
100 гр. пресни или замразени боровинки
2 супени лъжици захар
Крем с шоколад
300 гр. бял шоколад начупен на малки парченца
120гр. сметана за разбиване
600 гр. крема сирене, стайна температура
250 гр. маскарпоне
80гр. пудра захар
640гр. сметана за разбиване -охладена
червена боя за оцветяване
Шоколадов ганаш
100 гр.млечен шоколад
100гр. натурален шоколад
240гр. сметана за разбиване
240гр. сметана за разбиване
60гр. масло
прясно мляко за сиропиране,може и подсладено
мини шоколадови великденски яйца за декорация
мини шоколадови великденски яйца за декорация
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.Форма 22 см намазнена и покрита с хартия на дъното.
В средна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Оставете настрана. В голяма купа добавете маслото със захарто и разбийте за няколко минути, докато стане кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте докато се усвоят добре. Добавете заквасена сметана и ванилията и разбъркайте до гладкост. И накрая изсипете боровинките Излейте тестото в тавичката,поразклатете леко и с дървено шишче направете няколко въртеливи движения.
Печете около 25-30 минути докато клечка за зъби поставена в центъра излезе чиста и охладете на решетка за 10 минути.
Извадете блата и го оставете да се охлади напълно.
Аз прибирам след това в хладилника увит в прозрачно фолио.Тортата събирам на следващия ден.
Пригответе крема .
Поставете белия шоколад,2 лъжици олио и 120мл сметана на водна баня или в микровълнова да се загрее леко и се разтопи. Оставете го да се охлади до стайна температура. В голяма купа притрийте с шпатула крема сиренето до гладка смес. Добавете пудра захар и разтопения шоколад и разбъркайте, за да се комбинират и оставете настрана. В друга купа разбийте сметаната за разбиване, докато се образуват твърди върхове. Прибавете внимателно разбитата сметана в сместа от бял шоколад и крема сирене.Тук може да се раздели в няколко купички и да се оцвети за украса и останалото да се използва за крем между блатовете,като аз разпределих и него в купички за по точно оформяне.
Сладкото от боровинки:
Поставете боровинките и захарта в малка тенджера и оставете да заври при непрекъснато бъркане. Оставете да къкри около 15 минути или докато се сгъсти и свалете от огъня.
Сглобяване:
Блатовете разрязах на 4.
Аз използвах ринг и отстрани слагам ленти.
Слагам блат,леко сиропирам и добавям крем.тук там слагам и от боровинковото сладко.
И така до последния блат,покривам с крем и оставям малко за измазване отстрани.След това прибирам в хладилника за 1 нощ.
Тортата трябва да се охлади, преди да добавите шоколадовия ганаш.
Пригответе шоколадовия ганаш.
Поставете шоколада и сметаната в купа и разтопете .
След това се разбърква до получаване на лъскава глазура.Използвайте лъжица и започнете да правите капки около краищата ,които да се стичат надолу. Ако ганашът се втвърди прекалено много го нагрейте малко , за да стигне до консистенция за изливане.
Оцветените кремове сложих в пошове и тях прибрах в хладилника.
Когато приключите с капките по краищата, напълнете отгоре с ганаш и го разпределете равномерно с помощта шпатула и загладете. Охладете в хладилника тортата за поне 30 минути, преди да украсите.
Аз украсих с различни шприцове и в средата оставих място за няколко яйчица.
Прекрасна е Живе! Светли празници на цялото семейство
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Мимче!
ИзтриванеУникална беше ,Живе и си я хапнахме със удоволствие и наслада.Царица си на тортите ,признала съм те!Силно те прегръщам ,приятелко моя!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Здравче!За мен беше удоволствие да я направя за вас!
ИзтриванеСтрахотна статия! Ако искате да научите още много интересни резепти, кликнете тук
ОтговорИзтриване