4 яйца -разделени белтъци и жълтъци
140 г захар- разделена
ванилия
90 мл олио
90 мл. газирана вода
160 г брашно
40 г неподсладено какао на прах
1 бакпулвер
щипка сол
1/2 чаена лъжичка разтворимо кафе
шоколадови копчета
Шоколадова глазура за сиропиране
1 кутия подсладено кондензирано мляко
240 мл гъсто домашно мляко
60 мл сметана за разбиване
2 супени лъжици неподсладено какао на прах
Шоколадов крем
180 г полусладък шоколад
120 г сметана за разбиване
300 г сметана за разбиване, охладена
За декорация
нарязан шоколад и пресни ягоди
Приготвяне на какаовия пандишпан:
Загрейте фурната до 165градуса. Намаслете дъното и страните на 20 см форма с пергаментна хартия. Отделете белтъците от жълтъците. В средна купа смесете жълтъците с 70 г захар и ванилов екстракт, до кремаво и бледо жълто . Постепенно добавете масло и добавете газирана вода. Пресейте брашното, какаото на прах, разтворимото кафе и бакпулвера върху жълтъчната смес и внимателно ги смесете.
В голяма купа смесете белтъците със сол до пяна. Постепенно добавете останалата 70 г захар. Продължете да разбърквате, докато се образуват твърди върхове. Внимателно добавете лъжица разбит белтък в жълтъчната смес и след това внимателно прибавете жълтъчната смес в разбитите белтъци. Изсипете тестото в приготвената тава. Печете 40-45 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста.
Оставете я да се охлади за около 10-15 минути. Извадете от формата и охладете напълно върху решетка.
Пригответе шоколадово -млечната глазура
Смесете подсладеното кондензирано мляко с какао на прах. Добавете другото мляко и сметаната и разбъркайте, за да се комбинират.
След като се охлади прехвърлете блата в тава покрита с прозрачно фолио ако се ползвате форма с падащо дъно. Набодете добре тортата с шиш. Изсипете млечната смес върху тортата.
Покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за няколко часа или за една нощ.
Пригответе шоколадовия крем:
. Разтопете полусладкия шоколад от 180 г и 120 г сметана за разбиване на водна баня или в микровълнова. Оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте останалата сметана докато се образуват твърди върхове. Добавете разтопен шоколад и разбъркайте, за да се комбинират.
Извадете тортата от тавата и обърнете в чиния за сервиране. Заравнете горната и страничната част на тортата с бита сметана и малко разтопен шоколад. . Прехвърлете шоколадовия крем в шприц и украсете тортата.Аз украсих с ягоди и боровинки.
Да ви е сладко:
Няма коментари:
Публикуване на коментар