неделя, 9 януари 2022 г.

Гръцка баклава


Най-вкусната гръцка баклава,която съм правила и опитвала.


Продукти:

500 гр. фини кори за баклава
350 гр. разтопено масло 
100 г шам фъстък 
150 гр. орехи 
50 гр. галета 
1/4 ч. л. карамфил на прах
 1 /2 ч. л. канела на прах 
 Цели  карамфилчета за набиждане на всяко парче 

За сиропа

500гр.захар 
400 г вода
 1/2 лимон
Приготвяне:
Измернат се корите колкото дъното на тавата и се режат на парчета.
Смесват се ядките и подправките.




Тавата се маже с масло.Разстила се 1 кора-маже се с масло.Отгоре втора кора -пак се маже с масло,трета кора и пак с масло.Поръсва се със сместа .И така със всички следващи 3 кори.Свършва се с последни 3 или 4 кори.Намазвапоследната кора се с масло и се реже.За по-лесно нарязване може да се сложи  за 15 минути в хладилника.Но аз я нарязах предварително.Поръсете  отгоре останалото масло и напръскайте леко с вода.На всяко парче се набожда по 1 карамфилче.



Пече на 160 градуса за час и половина.




Към края на печенето се прави сиропа-трябва да е горещ и се залива горещата баклава.
В тенджерка се слагат продуктите и ври 3 минути.
Изважда се изпечената баклава и се залива с горещия сироп с голяма разливна лъжица.
Сиропа в баклавата започва да цвърчи.Може да се поръси с малко шам фъстък.




Оставете да се охлади за 1 нощ и се насладете на най-вкусната баклава.




При сервиране отстранете карамфилчетата,защото не се виждат и е неприятно ако попаднат неочаквано  между зъбите.






1 коментар: