Най-вкусната гръцка баклава,която съм правила и опитвала.
500 гр. фини кори за баклава
350 гр. разтопено масло
100 г шам фъстък
150 гр. орехи
50 гр. галета
1/4 ч. л. карамфил на прах
1 /2 ч. л. канела на прах
Цели карамфилчета за набиждане на всяко парче
За сиропа
500гр.захар
400 г вода
1/2 лимон
Приготвяне:
Измернат се корите колкото дъното на тавата и се режат на парчета.
Смесват се ядките и подправките.
Тавата се маже с масло.Разстила се 1 кора-маже се с масло.Отгоре втора кора -пак се маже с масло,трета кора и пак с масло.Поръсва се със сместа .И така със всички следващи 3 кори.Свършва се с последни 3 или 4 кори.Намазвапоследната кора се с масло и се реже.За по-лесно нарязване може да се сложи за 15 минути в хладилника.Но аз я нарязах предварително.Поръсете отгоре останалото масло и напръскайте леко с вода.На всяко парче се набожда по 1 карамфилче.
Пече на 160 градуса за час и половина.
Към края на печенето се прави сиропа-трябва да е горещ и се залива горещата баклава.
В тенджерка се слагат продуктите и ври 3 минути.
Изважда се изпечената баклава и се залива с горещия сироп с голяма разливна лъжица.
Сиропа в баклавата започва да цвърчи.Може да се поръси с малко шам фъстък.
Оставете да се охлади за 1 нощ и се насладете на най-вкусната баклава.
При сервиране отстранете карамфилчетата,защото не се виждат и е неприятно ако попаднат неочаквано между зъбите.
Копирах си я!
ОтговорИзтриване