400 г вода
600 г захар
200 г мед
Кори от 1 портокал
2 пръчки канела
Продукти за тестото:
1 кг. брашно
230 г захар
280мл портокалов сок
200 мл олио
200 мл зехтин
Кора от 2 портокала
2 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. л. канела на прах
1/2 ч. л. карамфил на прах
Орехи за пъръсване-предварително изпечени и смлени
Приготвяне:
Първо правим сиропа.В тенджера слагаме всички продукти без меда.Завира за 2 минути и сваляме от котлона.Охлажда се малко и добавяме меда.Бъркаме до стопяването му и оставяме настрана.
Приготвяне на сладките.
В купа слагаме олиото,зехтина и захарта и с телена бъркалка разбиваме за 1-2 минути.Добавяме портокаловия сок и подправките и останалите продукти и разбъркваме.Сипваме брашното и смесваме добре продуктите.
Оформяме топка около 25 грама и леко я правим елипса.Нареждаме в тава покрита с хартия и набождаме леко всяка сладка с вилица.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса 20-25 минути.Потапяме горещите сладки в студения сироп.Обръщаме ги няколко пъти за 1-2 минути.
Нареждаме в табла и оставяме да се охладят за няколко часа.При мен остана 1 ч.ч. от сиропа и на другия ден намазах всяка с него и поръсих с орехи.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар