петък, 8 април 2022 г.

Халва по гръцки





Продукти  за сиропа:

 2 чаши захар

 4 чаши вода

 1 портокалова кора

3-4 цветчета карамфил

1 малка пръчка канела

И още

 2 чаши едър грис

 1 чаша зехтин

 1 чаша печени  , обелени  и нарязани бадеми.

Всичко се измерва с една и съща чаша

Приготвяне:

Сложете съставките за сиропа в тенджера и го варете около 5 минути на висока температура. Изключваме , отстраняваме портокаловата кора,пръчката  канела и карамфилчетата и  го държим колкото можем горещо.

В друга, доста по-голяма тенджера сложете зехтина на висока температура да загрее и щом е горещ, но без да пуска дим, добавете гриса. Не понижаваме температурата . Бъркайте непрекъснато с дървена шпатула за 2 до 4 минути, за да се запече грисът. След две минути ще стане доста бяло и с течение на времето ще потъмнее. Това е свързано изключително с нашия вкус. Обикновено го пека около 4 минути, защото искам да е умерено изпечен.

След като докараме гриса до желания цвят, понижаваме температурата на котлона  и много внимателно наливаме сиропа, защото като попадне в тенджерата  той пръска и може да ви изгори. Добавете бадемите. Бъркайте непрекъснато на ниска температура, докато видите, че халвата набъбва  и образува мехури, дебели като кратери по повърхността си. След като това стане, отстранете го от котлона и го сложете във съд ,за да  придаде форма. аз ползвах поднос.




Оставете го там за около 15-20 минути, за да спадне температурата си и след това го обърнете върху чинии или друг съд.


След като се охлади може да се поръси с канела и  нареже.



Уникално вкусна е!



Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар