понеделник, 4 юли 2022 г.

Сиропиран орехов пай с шоколад




Всичко беше супер, докато не опитах този орехов пай. С шоколад!Топката сладолед отгоре е комбинация пола-блуза. Това е като шоколадова паста и орехов пай заедно. Шампоан и балсам в едно.  Тези, които са го яли, се чудят как може да е толкова сочен и в същото време да не текат сиропи. Това, което виждате е това, което се получава.

За 12 порции.

Кръгла тава с диаметър 24см или квадратна с размери 25Х25см .

Съставки за ореховия пай:

150 гр. шоколадов  кувертюр, нарязан на парчета

 150 гр. масло

 130 гр. пресято универсално брашно

 1 чаена лъжичка канела

1 щипка смлян карамфил

1  бакпулвер

 2 ванилови шушулки или 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

 4 яйца

150 гр. захар

 250 гр. смлени на прах орехи


Съставки за сиропа:

350 грама захар

 400 мл вода

1 кафена чашка коняк

2 супени лъжици лимонов сок


 Около 1/3 чаша настъргани орехи за поръсване
Приготвяне:


Приготвяне:

Загрейте фурната предварително на 170 градуса.

Намажете с масло тавата, която ще използваме. Или кръгла с диаметър 24 см или квадратна с размери 25X25 см. Аз го направих в правоъгълна.Оставяме го настрана.

Пресейте брашното в купа и добавете бакпулвера , канелата и карамфила. Оставяме тези настрана.

Разтопете шоколада с маслото в тенджера или микровълнова  и оставете настрана.

В купата на миксера сложете яйцата със захарта и ги разбийте с бъркалка на висока скорост, докато побелеят и бухнат . Преди да спрете разбиването, добавете течната ванилия и разбийте. Ако използваме ванилин на прах, тогава ги интегрираме в купата с брашното.

Спрете да разбивате с миксера и изсипете разтопения шоколад и маслото в яйчената смес, като сега разбърквате с шпатула или тел с ръка, като правите леки кръгови движения. След това изсипете малко по малко съдържанието на купата с брашното, редувайки го с настърганите орехи. Разбъркайте по същия начин с шпатула и добавете тези съставки към яйцата и шоколада до получаване на хомогенна смес.

Изсипваме шоколадовата смес в нашата тавичка и печем 45-50 минути на 170 градуса на резистентност или малко повече, ако е необходимо, в зависимост от нашата фурна. За да сте сигурни, че ореховият пай е готов, след като изминат 45 минути, отворете фурната и пробвайте с дървен шиш в центъра. Ако излезе чисто, без останало тесто, значи е готово. Ако не, оставете да се готви още няколко минути.

Веднага след като е готово, извадете го от фурната и го оставете да изстине напълно.




След като ореховият пай изстине се сиропира.

В тенджера се слага вода и захар и се вари 3-4 минути. Времето, което отчитаме 3-4 минути варене е след завирането на сиропа. Дръпнете сиропа от котлона и добавете коняка и лимона. Разбъркайте и оставете настрана за 15-20 минути, докато стане леко хладко и не много горещо.

Нарежете ореховия пай на 12 части и бавно го залейте със сиропа. Не наливаме сиропа през тенджерата върху ореховия пай, защото ще се развали. Вместо това с помощта на лъжица за варива го изсипвайте малко по малко и нежно го разнасяйте навсякъде, като същевременно му давате възможност да се усвои. След като сме залели със сиропа, оставяме да престои половин час и температурата на пая спадне и след това го прибираме в хладилника за няколко часа или по-добре за цяла нощ.

Това се прави от една страна, за да се свържат вкусовете, защото на следващия ден е много по-добре и от друга, за да се охлади и да е приятно за хапване.

Преди да разрежете и поднесете ореховия пай, поръсете цялата му повърхност с настъргани или смлени  орехи.



Насладете му се хапка по хапка.




Да ви е сладко!
      







1 коментар: