Всичко беше супер, докато не опитах този орехов пай. С шоколад!Топката сладолед отгоре е комбинация пола-блуза. Това е като шоколадова паста и орехов пай заедно. Шампоан и балсам в едно. Тези, които са го яли, се чудят как може да е толкова сочен и в същото време да не текат сиропи. Това, което виждате е това, което се получава.
За 12 порции.
Кръгла тава с диаметър 24см или квадратна с размери 25Х25см .
Съставки за ореховия пай:
150 гр. шоколадов кувертюр, нарязан на парчета
150 гр. масло
130 гр. пресято универсално брашно
1 чаена лъжичка канела
1 щипка смлян карамфил
1 бакпулвер
2 ванилови шушулки или 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
4 яйца
150 гр. захар
250 гр. смлени на прах орехи
Съставки за сиропа:
350 грама захар
400 мл вода
1 кафена чашка коняк
2 супени лъжици лимонов сок
Около 1/3 чаша настъргани орехи за поръсване
Приготвяне:
Приготвяне:
Загрейте фурната предварително на 170 градуса.
Намажете с масло тавата, която ще използваме. Или кръгла с диаметър 24 см или квадратна с размери 25X25 см. Аз го направих в правоъгълна.Оставяме го настрана.
Пресейте брашното в купа и добавете бакпулвера , канелата и карамфила. Оставяме тези настрана.
Разтопете шоколада с маслото в тенджера или микровълнова и оставете настрана.
В купата на миксера сложете яйцата със захарта и ги разбийте с бъркалка на висока скорост, докато побелеят и бухнат . Преди да спрете разбиването, добавете течната ванилия и разбийте. Ако използваме ванилин на прах, тогава ги интегрираме в купата с брашното.
Спрете да разбивате с миксера и изсипете разтопения шоколад и маслото в яйчената смес, като сега разбърквате с шпатула или тел с ръка, като правите леки кръгови движения. След това изсипете малко по малко съдържанието на купата с брашното, редувайки го с настърганите орехи. Разбъркайте по същия начин с шпатула и добавете тези съставки към яйцата и шоколада до получаване на хомогенна смес.
Изсипваме шоколадовата смес в нашата тавичка и печем 45-50 минути на 170 градуса на резистентност или малко повече, ако е необходимо, в зависимост от нашата фурна. За да сте сигурни, че ореховият пай е готов, след като изминат 45 минути, отворете фурната и пробвайте с дървен шиш в центъра. Ако излезе чисто, без останало тесто, значи е готово. Ако не, оставете да се готви още няколко минути.
Веднага след като е готово, извадете го от фурната и го оставете да изстине напълно.
След като ореховият пай изстине се сиропира.
В тенджера се слага вода и захар и се вари 3-4 минути. Времето, което отчитаме 3-4 минути варене е след завирането на сиропа. Дръпнете сиропа от котлона и добавете коняка и лимона. Разбъркайте и оставете настрана за 15-20 минути, докато стане леко хладко и не много горещо.
Нарежете ореховия пай на 12 части и бавно го залейте със сиропа. Не наливаме сиропа през тенджерата върху ореховия пай, защото ще се развали. Вместо това с помощта на лъжица за варива го изсипвайте малко по малко и нежно го разнасяйте навсякъде, като същевременно му давате възможност да се усвои. След като сме залели със сиропа, оставяме да престои половин час и температурата на пая спадне и след това го прибираме в хладилника за няколко часа или по-добре за цяла нощ.
Това се прави от една страна, за да се свържат вкусовете, защото на следващия ден е много по-добре и от друга, за да се охлади и да е приятно за хапване.
Преди да разрежете и поднесете ореховия пай, поръсете цялата му повърхност с настъргани или смлени орехи.
Насладете му се хапка по хапка.
Да ви е сладко!
Живе, как ги сътворяваш не знам, направо чудесия е това.
ОтговорИзтриване