четвъртък, 22 декември 2022 г.

Коледни гръцки курабии-Κουραμπιέδες




Това са вторите ми любими Коледни гръцки сладки-курабиедес.С печени бадеми и портокалов сок.





Продукти:

100 гр. пудра захар
 500 гр. масло
 2 жълтъка 
1 яйце 
Две ванилии 
1/2 ч.ч. индийско орехче 
60 гр. портокалов сок
2 супени лъжици коняк
1 с.л сода за хляб 
150 гр. запечени и едро нарязани бадеми 
850 гр. универсално брашно (или меко пресято брашно)

пудра захар за обилно поръсване

Приготвяне
Всички продукти  трябва да са със стайна температура .Първо преди да започнете тестото, изпечете бадемите, за да изстинат напълно.Аз ги пека в микровълновата за 4-5 минути като ги разбърквам от време на време.Оставете ги да изстинат напълно.
Нарежете бадемите на едро, след като са изстинали и ги оставете настрана.
Брашното се пресява и се оставя настрана.
Сложете размекнатото масло и брашното в купата на миксера. С телената бъркалка ги разбийте за 1 минута на ниска скорост, докато се съберат.
Постепенно увеличете на висока скорост и разбийте маслото и захарта за 8-10 минути, докато побелеят и станат като пухкав бял крем. Този етап е много основен, защото колкото повече въздух улавя маслото, толкова по-пухкави ще станат.
Между разбиването спираме миксера и обираме от купата и стените с мека шпатула сместа.

Добавете един по един жълтъците, като всеки път ги оставяте да усвоят сместа.
Добавете цялото яйце.Разбийте сместа хубаво до пълно усвояване.
Намалете скоростта на миксера на ниска степен и добавете индийското орехче, ванилията и 2 с.л. от общото брашно.
Разтворете содата в сока и ги изсипете заедно в тестото ,добавяме и коняка.
Сменете приставката към миксера и продължете да бъркате с приставка за тесто.

Смесете на ниска скорост.
Добавете едро нарязаните бадеми и пресятото брашно към тестото.Изваждаме тестото от купата и доомесваме на ръка.
Ще добавяме брашно, докато тестото заприлича на мек пластилин.
Взимаме топче тесто-моите ги мерих да са 30 грама всяко и оформям като леко правя вдлъбнатина в средата на топчето.


Разстелете курабиите върху лист незалепваща хартия.

Печете ги в добре загрята фурна на 170 ºC на въздух на средна решетка за около 35 минути докато се пукнат отгоре и се запекат добре. По същия начин оформете и изпечете останалите курабии.
Оставяме ги за 5 минути леко да се охладят, за да не привлича влагата от парата.



Толкова пръхкави и вкусни-направо се топят в устата.

Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар