вторник, 11 април 2023 г.

Козунак с кефир,заквасена сметана и прясно мляко

 


И понеже ми останаха продукти от  вчерашните козунаци реших да експериментирам-и се получиха.


Продукти:

за закваската

150мл. топло прясно мляко

100гр. брашно

1 с.л. захар

2 пакетчета суха мая



За основното тесо

900гр. брашно

200 гр. заквасена сметана

100мл. кефир

3 средни яйца-1 белтък оставям за намазване на козунаците

300гр. захар

кората от 1 портокал

1ч.л. махлеб

1/2 ч.л. смлян кардамон

1ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

2 ванилии

100гр. масло

50 мл. олио

4 с.л. мас





Приготвяне:

В купичка слагам продуктите за закваската и оставям покрита на топло да кипне.

За основното тесто:

Маслото и маста слагам да се разтопят и към тях прибавям олиото.

В блендера слагам половината захар и подправките и смилам.В купата на миксера слагам захарта с подправките и останалата захар,яйцата ,кефира,заквасената сметана,портокаловата кора, половината брашно и закваската и разбивам.Може с телена бъркалка-аз ползвах планетарен миксер.Разбивах поне 15 минути.След това добавям по малко и останалото брашно и пак бъркам с миксера с бъркалки за тесто.Най-накрая добавям половината  мазнина лъжица по лъжица,за да поеме тестото .

Изваждам тестото от купата върху намазнен плот и започвам да меся,като добавям и останалата мазнина лъжица по лъжица.Разпъвам тестото напред и прегъвам и така няколко пъти.

Оформям на топка и оставям в купата да втаса на топло и покрито за около 2

 часа.След това се оформя  и с плънка по желание.


Опитайте,ще ви хареса.



Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар