Продукти:
за закваската
150мл. топло прясно мляко
100гр. брашно
1 с.л. захар
2 пакетчета суха мая
За основното тесо
900гр. брашно
200 гр. заквасена сметана
100мл. кефир
3 средни яйца-1 белтък оставям за намазване на козунаците
300гр. захар
кората от 1 портокал
1ч.л. махлеб
1/2 ч.л. смлян кардамон
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
2 ванилии
100гр. масло
50 мл. олио
4 с.л. мас
Приготвяне:
В купичка слагам продуктите за закваската и оставям покрита на топло да кипне.
За основното тесто:
Маслото и маста слагам да се разтопят и към тях прибавям олиото.
В блендера слагам половината захар и подправките и смилам.В купата на миксера слагам захарта с подправките и останалата захар,яйцата ,кефира,заквасената сметана,портокаловата кора, половината брашно и закваската и разбивам.Може с телена бъркалка-аз ползвах планетарен миксер.Разбивах поне 15 минути.След това добавям по малко и останалото брашно и пак бъркам с миксера с бъркалки за тесто.Най-накрая добавям половината мазнина лъжица по лъжица,за да поеме тестото .
Изваждам тестото от купата върху намазнен плот и започвам да меся,като добавям и останалата мазнина лъжица по лъжица.Разпъвам тестото напред и прегъвам и така няколко пъти.
Оформям на топка и оставям в купата да втаса на топло и покрито за около 2
часа.След това се оформя и с плънка по желание.
Опитайте,ще ви хареса.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар