понеделник, 10 април 2023 г.

Козунак с кефир

 


И тези козунаци с кефир се харесаха .




Продукти:

за закваската

150мл. топло прясно мляко

100гр. брашно

1 с.л. захар

50гр.мая


За основното тесо

900гр. брашно

100мл. прясно мляко

250мл. кефир

3 средни яйца-1 белтък оставям за намазване на козунаците

300гр. захар

кората от 1 портокал

1ч.л. махлеб

1/2 ч.л. смлян кардамон

1ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л. сол

2 ванилии

100гр. масло

50 мл. олио

4 с.л. мас

Приготвяне:

В купичка слагам продуктите за закваската и оставям покрита на топло да кипне.

За основното тесто:

Маслото и маста слагам да се разтопят и към тях прибавям олиото.

В блендера слагам половината захар и подправките и смилам.В купата на миксера слагам захарта с подправките и останалата захар,яйцата ,кефира,портокаловата кора, половината брашно и закваската и разбивам.Може с телена бъркалка-аз ползвах планетарен миксер.Разбивах поне 15 минути.След това добавям по малко и останалото брашно и пак бъркам с миксера с бъркалки за тесто.Най-накрая добавям половината  мазнина лъжица по лъжица,за да поеме тестото .

Изваждам тестото от купата върху намазнен плот и започвам да меся,като добавям и останалата мазнина лъжица по лъжица.Разпъвам тестото напред и прегъвам и така няколко пъти.

Оформям на топка и оставям в купата да втаса на топло и покрито за около 2

 часа.






Изваждам от купата и разделям на 3 за 3 козунака.




Направих с плънка от шоколад-разтопих 100 гр. шоколад,кубче масло и 3 с.л. прясно мляко.

За него разточих на кора,намазах с шоколадовата смес,поръсех с орехи  и завих на руло.




След това разрязах на 2 по дължина,но не докрая и усуках.



Неразразания край разрязах и усуках и него.

Слагат се във форми покрити с хартия за печене.

Станаха 2 с шоколад и 1 с локум .Оставих да втасат и след това намазах с белтък и поръсих със захар.


Пекох на 180 градуса за около 50 минути.Ако започва много да се зачевява отгоре,а вътре е още тестено се покрива с фолио и малко се намалява фурната.Пече се до суха клечка.


Станаха чудесни!



И разрез на шоколадовия козунак.








Няма коментари:

Публикуване на коментар