И тези козунаци с кефир се харесаха .
Продукти:
за закваската
150мл. топло прясно мляко
100гр. брашно
1 с.л. захар
50гр.мая
За основното тесо
900гр. брашно
100мл. прясно мляко
250мл. кефир
3 средни яйца-1 белтък оставям за намазване на козунаците
300гр. захар
кората от 1 портокал
1ч.л. махлеб
1/2 ч.л. смлян кардамон
1ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
2 ванилии
100гр. масло
50 мл. олио
4 с.л. мас
Приготвяне:
В купичка слагам продуктите за закваската и оставям покрита на топло да кипне.
За основното тесто:
Маслото и маста слагам да се разтопят и към тях прибавям олиото.
В блендера слагам половината захар и подправките и смилам.В купата на миксера слагам захарта с подправките и останалата захар,яйцата ,кефира,портокаловата кора, половината брашно и закваската и разбивам.Може с телена бъркалка-аз ползвах планетарен миксер.Разбивах поне 15 минути.След това добавям по малко и останалото брашно и пак бъркам с миксера с бъркалки за тесто.Най-накрая добавям половината мазнина лъжица по лъжица,за да поеме тестото .
Изваждам тестото от купата върху намазнен плот и започвам да меся,като добавям и останалата мазнина лъжица по лъжица.Разпъвам тестото напред и прегъвам и така няколко пъти.
Оформям на топка и оставям в купата да втаса на топло и покрито за около 2
часа.
Изваждам от купата и разделям на 3 за 3 козунака.
Направих с плънка от шоколад-разтопих 100 гр. шоколад,кубче масло и 3 с.л. прясно мляко.
За него разточих на кора,намазах с шоколадовата смес,поръсех с орехи и завих на руло.
След това разрязах на 2 по дължина,но не докрая и усуках.
Неразразания край разрязах и усуках и него.
Станаха 2 с шоколад и 1 с локум .Оставих да втасат и след това намазах с белтък и поръсих със захар.
Пекох на 180 градуса за около 50 минути.Ако започва много да се зачевява отгоре,а вътре е още тестено се покрива с фолио и малко се намалява фурната.Пече се до суха клечка.
Станаха чудесни!
И разрез на шоколадовия козунак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар