сряда, 26 юли 2023 г.

Сладкиш с извара ,череши и боровинки




Много лек и вкусен сладкиш .И както е студен е перфектен за сегашните горещини.Сервирах с домашен сок от сливи.





Продукти за тестото от маслени трохи:

1 чаена чаша брашно 

120 гр. студено масло нарязано на кубчета

70 гр. кристална захар

2 прахчета ванилия

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

щипка сол


За плънката :

500 гр. извара

3 яйца

140 гр. кристална захар

1-2 лъжици царевично нишесте

щипка сол

250 гр. плодове-при мен бяха пресни череши и замразени боровинки/в тази 40 градусова жега се размръзват бързо/

Приготвяне:

За блата:

В съд се пресява брашното, добавя се  бакпулвера, ванилията и солта. След това  маслото и омесихва с пръсти до маслени трохи.В тавичка 12-26см се покрива с хартия за печене и се изсипва 2/3 от сместа.Хубаво се разпределя по дъното и стените и се прибира в хладилника да стегне.

Приготвяне на плънката:

В дълбока купа слажих  изварата , яйцата, захарта и щипка сол и с пасатор разбих до  гладък крем.

Плодовете се овалват в чаревично нишесте.

Извадих от хладилника тавичката с  тестото и  подредих на дъното половината от плодовете.Отгоре се изсипва плънката и се заглажда.Разпределят се  с плодовете  .






 Останалите маслени трохи се поръсват равномерно навсякъде  като  леко се притискат с ръка.


Пекох на 170 градуса за около час.



Оставих го да се охлади и прибрах в хладилника за една нощ.Не съм го обръщала-само го извадих от формата и поръсъх с пудра захар.




Стегна перфектно и се режеше добре.




Рецептата я видях при Любчето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар