четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Сладко от ябълки

В сезона на ябълките сме и няма как да не направя сладко от тях.Тази рецепта я чух от бай Данчо-20 години е готвил на Тодор Живков.Който обича рачел,това сладко наподобяво неговият вкус.
Продукти

3 кг ябълки
2 кг захар
1 пакет лимонтозу
Ябълките се обелват и се нарязват на парчета.
Поръсват се с половината от лимонтозуто и се поръсват със захарта.
Оставят се да престоят 1 нощ, а на сутринта се слагат да се варят.
Веднага щом сладкото заври,оганят се намалява и се оставя да ври доката се сгъсти-30-тина минути.
Преди да се свали от котлона се добавя и другата половина лимонтозу.Сладкото се разбърква,ври още 2-3 минути и се насипва в подсушени затоплени буркани.
Аз правих два пъти-първият път ми стана по-гъстичко,защото го оставих повечко време да ври.

Днес приготвих и втора доза,но след като повря 30 минути го оставих и след няколко часа го включих отново да заври и сложих останалата част от лимонтозуто.Плодовете са хрупкави и сиропа стана кехлибарен.

Ако ябълките са много сладки,захарта може да се намали.

10 коментара:

  1. Живе,страхотно ти е станало сладкото!
    Усещам как в най-скоро време ще пием кафенце заедно!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе,
    Първо изказвам поздравления за блога ти, който сега открих :) Чудно вкусно местенце си си направила!
    А второ :) Аз пробвах това сладко, направено и подарено от другарче и съм с идеята да направя в къщи, точно, защото много ми хареса така сладкото да бъде на парченца.
    Благодаря за споделения "опит" с варенето - със сигурност ще ми е от полза.

    Хубав и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. ЖИВЕ,сладкото ти е като прозрачни кристалчета ,много апетитно.
    Поздравления за блога ти, и вкусните неща в него!
    Иначе ще си спретнем една среща разбира се, ще се свържем щом имаме толкова сходни неща с тебе.
    ПРЕГРЪДКИ И ХУБАВ ДЕН!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце,време е да ми върнеш визитата...
    Прегръдки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,поласкана съм ,че точно ти пишеш коментар тук-благодаря ти.За да стигна до тук-започнах от теб и съм сигурна ,че не съм единствената.
    Сладкото наистина е учудващо приятно-днес почерпих колегите си-много им хареса.Така ,че събирай ябълки и започвай...

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче,при удобен момент ще ти пиша на е-мейла и ще се видим на Пловдовска територия-ще ми бъде приятно...

    ОтговорИзтриване
  7. Ааааа, тук ме спечели! Сладкото е страхотно, цветът говори за успеха. В тези дни си мислех дали ще стане вкусно ако направя сладко от ябълки, ето на отговора. Браво на кулинарката за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. А колко вода се слага за тези продукти?

    ОтговорИзтриване
  9. Колко грама е пакета с лимонтозу?

    ОтговорИзтриване
  10. Добър ден! Понеже не съм обърнала внимание, че се слага половината лимонтозу първоначално и втората половина при завирането. Ще е проблем ли, ако го сложа направо при завирането

    ОтговорИзтриване