В сезона на ябълките сме и няма как да не направя сладко от тях.Тази рецепта я чух от бай Данчо-20 години е готвил на Тодор Живков.Който обича рачел,това сладко наподобяво неговият вкус.
Продукти
3 кг ябълки
2 кг захар
1 пакет лимонтозу
Ябълките се обелват и се нарязват на парчета.
Поръсват се с половината от лимонтозуто и се поръсват със захарта.
Оставят се да престоят 1 нощ, а на сутринта се слагат да се варят.
Веднага щом сладкото заври,оганят се намалява и се оставя да ври доката се сгъсти-30-тина минути.
Преди да се свали от котлона се добавя и другата половина лимонтозу.Сладкото се разбърква,ври още 2-3 минути и се насипва в подсушени затоплени буркани.
Аз правих два пъти-първият път ми стана по-гъстичко,защото го оставих повечко време да ври.
Днес приготвих и втора доза,но след като повря 30 минути го оставих и след няколко часа го включих отново да заври и сложих останалата част от лимонтозуто.Плодовете са хрупкави и сиропа стана кехлибарен.
Ако ябълките са много сладки,захарта може да се намали.
Живе,страхотно ти е станало сладкото!
ОтговорИзтриванеУсещам как в най-скоро време ще пием кафенце заедно!
Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден!
Живе,
ОтговорИзтриванеПърво изказвам поздравления за блога ти, който сега открих :) Чудно вкусно местенце си си направила!
А второ :) Аз пробвах това сладко, направено и подарено от другарче и съм с идеята да направя в къщи, точно, защото много ми хареса така сладкото да бъде на парченца.
Благодаря за споделения "опит" с варенето - със сигурност ще ми е от полза.
Хубав и спорен ден!
ЖИВЕ,сладкото ти е като прозрачни кристалчета ,много апетитно.
ОтговорИзтриванеПоздравления за блога ти, и вкусните неща в него!
Иначе ще си спретнем една среща разбира се, ще се свържем щом имаме толкова сходни неща с тебе.
ПРЕГРЪДКИ И ХУБАВ ДЕН!
Катенце,време е да ми върнеш визитата...
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб!
Пепи,поласкана съм ,че точно ти пишеш коментар тук-благодаря ти.За да стигна до тук-започнах от теб и съм сигурна ,че не съм единствената.
ОтговорИзтриванеСладкото наистина е учудващо приятно-днес почерпих колегите си-много им хареса.Така ,че събирай ябълки и започвай...
Зиче,при удобен момент ще ти пиша на е-мейла и ще се видим на Пловдовска територия-ще ми бъде приятно...
ОтговорИзтриванеАаааа, тук ме спечели! Сладкото е страхотно, цветът говори за успеха. В тези дни си мислех дали ще стане вкусно ако направя сладко от ябълки, ето на отговора. Браво на кулинарката за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеА колко вода се слага за тези продукти?
ОтговорИзтриванеКолко грама е пакета с лимонтозу?
ОтговорИзтриванеДобър ден! Понеже не съм обърнала внимание, че се слага половината лимонтозу първоначално и втората половина при завирането. Ще е проблем ли, ако го сложа направо при завирането
ОтговорИзтриване