петък, 24 февруари 2012 г.

Локумки,но със сладко


Локумките на Траянка-traianaskitchen.blogspot.com
Траянче,станаха прекрасни тези твои бабини локумки-пръхкави,топят се в устата...благодаря ти за споделената рецепта!

Рецептата е следната:
Продукти:
2ч.ч. стопена мас
1 газирана вода/250грама/-аз сложих фанта портокал
1п.амонячна сода
1ч.ч. орехови ядки
200 гр. пудра захар
брашно за меко тесто/ около килограм и нещо/
100 гр. локум или сладко на парчета-при мен от ябълки

Приготвяне:
Разтопената мас се смесва с газираната вода/фантата/ и амонячната сода.Разбърква се добре и прибавя брашно , до получаване на меко тесто, което не лепне. Готовото тесто се разделя на топки, с големина на ябълка и се разточва на кръг . Нарязва се на осем триъгълни парчета или повече, зависи с каква големина е кръгът.


На всяко парче се поставя малко парченце локум или сладко, върху него орехче и се завива на стегнато рулце, както се завиват кифлички. Готовите локумки се подреждат в ненамазана тава или върху пекарска хартия и пекат до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса.


Още, докато са горещи, се овалват в пудра захар. В самото тесто не се слага никаква захар, защото локумът/сладкото/ и пудрата захар ги подслаждат напълно достатъчно.


3 коментара: