понеделник, 19 март 2012 г.

Реване по гръцки


Тази рецепта видях върху плика на гръцки пакет грис ,преведох си го и го приготвих.Стана един сиропиран и много вкусен десерт-типично по гръцки.Сметаната я добавих от мене си.


Продукти
2 ч.ч. ситен грис
1 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. захар
1 ч.ч. разтопено масло
5 яйца
2 ванилии
1 бакпулвер
1 к.л. сода

за сиропа

5 ч.ч. вода
4ч.ч. захар



Слагаме в купа гриста,брашното,ванилията ,содата и бакпулвера.Отделно разбиваме жълтъците със захарта добре,прибавяме и маслото.Отделно разбиваме белтъците и внимателно ги прибавяме към жълтъчната смес.По малко сипваме от сухата смес и объркваме с дървена лъжица.Намазняваме с масло тавичка-20/30 см,сипваме сместа и слагаме във фурна на 170 градуса.Пробваме с дървена клечка .


Изваждаме и оставяме да се поохлади.
През това време правим сиропа-смесваме захарта и водата и ври 5 минути.Топъл, но не врял сиропа разливаме върху поизстиналия блат.Аз го нарязах на парчета и надупчих с вилица отгоре и полях сиропа с лъжица равномерно.

10 коментара:

  1. Живе, реването е един от любимите ми десерти. Навява ми само прекрасни спомени от детството ми и дните прекарани при баба и дядо. Правила съм няколко пъти, но сравнено с реването на баба, моите бяха абсолютен провал. Твоето обаче изклежда прекрасно, сочно сладко!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе страхотно реване,толкова сочно...!
    Изкусително предложение!
    Благодаря за рецептата!
    Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, ако знаеш само как ги обичам тези гръцки рецепти, а представени от теб са толкова автентични! Реване не съм хапвала от дете, а твоето много ме съблазнява:). Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох , много обичам реване , ама многооо :) .. и какво сочно е станало , Живе ! Чуден десерт !
    Честита първа пролет ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  5. Живе подсети ме че не съм правила реване от много време.
    Твоето е страхотно станало и много пухкаво.
    Ще опитам рецептата като станат яйцата по евтини :))))
    Силни прегръдки и честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  6. Реваненцето е убиец,Живе!Взимам си едно голяяяямо парче!
    И честита пролет на теб и семейството!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита пролет, Живе!Желая ти много радост, усмивки и свежо настроение!
    Сиропираните десерти са ни любими, но табу:), а това реване е изкусително!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно реване си направила, Живе!
    Аз ужасно много обичам, но някакси не мога да го приготвя така, че да ми хареса. Спомням си един вкус от детството, но така и не мога да го постигна. Ще пробвам твоята рецепта.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мили момичето,благодаря за милите коментари.Направете си реване и няма да съжалявате...
    Поздрави и топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Това е най-вкусното реване, което съм яла. Поздрави, невероятна находка е тази рецепта!!! Ще продължавам да следя блога за нови вкусотии!!!
    Elka

    ОтговорИзтриване