петък, 23 март 2012 г.

Козунак с плънка


Искам да споделя рецептите на козунаците ,които правих миналата година.Тогава нямах блог ,но ми останаха рецептите със снимките.Първата рецепта е от тези на Вили/изненадите на Мери Попинс/Видях я в един друг форум и веднага я харесах.Така ,че преди празниците,може да си изберете рецепта и да си направите домашен козунак.

Продукти за козунаците

-6 яйца/оставя се 1 жълтък за намазване/
-300г захар/и още малко за поръсване/
-250ml олио/половината за измесване/
-250ml прясно мляко
-42 грама мая
-1/2 ч.л. сол
-2 ванилии
-кората от един лимон
-2с.л. лимонов сок
-около 1 кг брашно



Разтваряме маята в 100 гр. прясно мляко, с 1 лъжица захар и 2 с.л. брашно. Бухва!
Разбъркваме яйцата, захарта, ароматите, лимоновия сок и половината мазнина. Към яйцата добавяме останалото прясно мляко, толкова топло, че сместа да е приятно топличка. Добавяме втасалата мая, брашното чаша по чаша, бъркаме с дървена бъркалка в една посока. Когато започне трудно да се бърка, доомесваме с ръце с останалото олио.
Тестото втасва на топло, докато удвои обема си и стане пухкаво. Отново премесваме с олио.
Разделяме тестото на 1/3 +2/3.
1/3 - разделяме на три топки. Всяка топка се разстила и вътре се слага плънка от начупени бадеми, стафиди /предварително накиснати за 10 мин. във вряла вода/. Плетем на плитка и оставяме във формата, за да втаса отново-правоъгълна форма за кекс.
2/3 - оформяме на правоъгълник. Слагаме плънка от настърган шоколад, начупени бадеми и стафиди.
Навиваме на руло, режем на филиики и оформяме в кръгла форма-моята е 28 см.



Козунаците втасват отново. Пекат се на 175 градуса, на вентилатор, в средната част на фурната.

Вили,благодаря ти !

14 коментара:

  1. Страхотни козунаци! По подобна рецепта ги правя и аз, когато ги меся ръчно само че добавям и масло.
    Много са красиви!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, какви са тези красоти?! Много хубава рецепта, аз обичам в козунака винаги да има нещо - плодове, ядки... Колко красиво си ги оформила. Поздрави, мила и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, поздравления за козунаците!
    Чудесно оформление!
    Тази година и аз ще ги правя с плънка.
    Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  4. Е ,много са хубави ,Живе ! Не съм правила козунак ,никога , ама като чета рецептата ми се вижда лесно :),пък и си го написала толкова разбрано , че ще опитам тази год . и аз :)!
    Чудесни са и двата ти козунака !
    Хубав петък и весел уикенд ,мила ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  5. Живка, такава сладка красота е при теб -
    ябълковият сладкиш, сочното гръцко реване, сега и ароматни козунаци.
    Всичко изглежда чудесно, много хубави рецепти и прекрасно изпълнение!
    Сърдечни поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ухааа,каква продукция само,направо ми събра очите!Браво,Живе,чудесни са!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудни кузонаци!
    Поздравления Живче и прегръдки:))

    ОтговорИзтриване
  8. Живе, много красиво оформление имат тези козунаци! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудни козунаци, Живе!
    Направо ме засърбяха ръцете да почвам да меся...
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Запрятайте ръкави и си избирайте рецепта.Друго си е домашен козунак.Благодаря ви мили момичета за това ,че харесвате моите изпълнения!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  11. Живеееее,благодаря за доверието!Още не съм месила тази година, а само се облизвам .
    Хубава неделя.И да си починеш на хубавата тераса !

    ОтговорИзтриване
  12. Рецептата е страхотна,стана чудесен козунак,аз обаче добавих и кората на един портокал-стана много ароматно.Весели празници на всички.

    ОтговорИзтриване