понеделник, 16 април 2012 г.

ЗЕЛЕНА ТОРТА


На тази торта и се каня от 1 година и я направих за годишнината ни.Пепчо ме подсети за нея и на всички много ни хареса.И аз първоначално казах на гостите ми ,че е с шам фъстък,защото рискувах да си я ям сама.....но бяха приятно изненадани от резултата.

Продукти:

4 яйца
100 мл. олио
80 гр. масло
60 мл. прясно мляко
360 гр. захар (2 чаши от по 200мл. )
260 гр. брашно (2 чаши от 200мл)
60 гр. ядки, фино смлени (в случая орехи, но може и други)
1 бакпулвер - 10 гр.
10 мл. течна ванилия (или 3-4 на прах)
200 гр. спанак - размразен/отцеден добре от водата. Ако е пресен - бланширан - пак отцеден и ситно нарязан, без дръжките! количество - пак около 200гр)

За крема:
1 квасена сметана от 400 гр.
4-5 с.л. захар
1 кутия маскарпоне от 250 гр.
400 мл. течна сладкарска сметана
аз прибавих и 1 желатин

За сиропа
300 гр. захар
100мл.вода

още малко ядки за поръсване





Приготвяне:

* Добре отцедения от водата спанак се пасира заедно с олиото и прясното мляко. Повечето замразен спанак, който продават е пасиран, поради което смесването с олиото е лесно - получава се каша с цвят зелен :))
* Яйцата се разбиват със захарта - не до побеляване, 4-5 мин. е достатъчно; прибавя се размекнатото масло, разбива се още 1-2 минути; прибавя се спаначената смес и отново разбърква за минута-две.
* Брашното се смесва с бакпулвера и фино смлените ядки и прибавят към течната смес на 2-3 пъти.
* Прибавя се и ванилията, разбърква и готовата смес се изсипва в тава с диаметър приблизително 28 см. ( разкопчаваща форма; застлана с хартия; стените намазани с олио).
* Поставя се в предварително загрята на 175* фурна и пече....... докато се изпече - ако вътре е още мокра, завийте с фолио, докато се изпече напълно и вътре
* Блата се оставя да се охлади напълно.

Готовия блат се срязва хоризонтално на две части с помощта на здрав конец или нож

За да се по-сочни блатовете направих сироп,с който залях блатовете
Слагам захарта да се карамелизира,прибавя се водата и се оставя да поври.Оставям сиропа за изстине и сиропирам блатовете.


Приготвянето на крема:
* Маскарпонето и квасената сметана се разбъркват, заедно със захарта ( с лъжица само),прибавя се и разтворения желатин
* Течната сметана се разбива до твърди върхове.
* Смесват се двете сметани и разбъркват - отново с лъжица (или силиконова шпатула)
* Слепват се двата блата с 1/3 част от крема; с другата 1/3 част от крема се измазва тортата отстрани, а останалата 1/3 част се намазва отгоре.
* Трохите се полепват отстрани по тортата (за целта леко я накланяйте странично) и потупват с ръка, за да могат да полепнат по-добре :)
* Поръсва се отгоре с останалите трохи и едро смлени ядки........... и прибира в хладилник да отлежи поне 10 часа.



17 коментара:

  1. Гледай сега как ме подкокоросваш пак да правя торта:)))
    Много е красива и апетитна твоята охх.. като знам колко е вкусна за преглъщах чак:))))
    Слънчев и страхотен след обед мила моя и много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, изглежда чудесно!
    А за вкуса, мога само да си мечтая!
    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина е много вкусно-особено с карамеления сироп....

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда чудесно! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Живе, Честито Възкресение Христово! Прекрасна торта си направила - наистина ме изненада със спанака, но съм сигурна, че е вкусна :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Христос Воскресе!
    Прекрасна торта ,Живе!
    Много ми хареса рецептата,записвам си я!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда превъзходно ! Много ме заинтересува рецептата ,Живе !Не мога да си представя какъв вкус има , любопитна съм да разбера :))...ще я направя пък макар и с риск да си я ям сама:)....
    Чао ,мила и прегръдки :* !

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, Живе, развесели ме с този шам фъстък:):):) Много вкусно изглежда! И аз не мога да си представя вкуса, но може да се престраша да опитам:)

    ОтговорИзтриване
  9. Опитах я и наистина е много хубава
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
  10. И в твое изпълнение е чудесна,Живе!
    Хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Направете я,изобщо не се чувства зеленийката-все едно я няма...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Живе, много сочна и вкусна изглежда твоята. Моят не е много по спанака напоследък, а и имам лапад, тъй че може да го заменя, пък дано да стане :))

    ОтговорИзтриване
  13. Живе,
    другия път мога да се присъединя към гостите ти;)
    Тази торта я гледам къде ли не и и се каня, да видим...
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз от много време й се каня на тази торта. Ще я направя някой път.
    Честита годишнина!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Много интересна торта! Поздрави, Живче!

    ОтговорИзтриване
  16. Много хубава е станала, Живе!Както си се полага за хубав празник!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря на всички ви-прегръдки за вас!

    ОтговорИзтриване