събота, 28 април 2012 г.
Тиквен чийзкейк
Свършиха отдавна тиквите,но аз си бях запазила ,за да направя този невероятен десерт.Особено с този карамел отгоре,вкуса е вълшебен....
Продукти за бисквитената основа:
200 гр чаени бисквити
100 гр разтопено краве масло
1 ч.л. индийско орехче
1 с.л. какао на прах
За чийзкейка:
500 гр крема сирене, омекотено
220 гр кафява захар
3 яйца
500 гр пюре от тиква-печена или варена
3 с.л. ванилов екстракт
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. смляно индийско орехче
За карамеления сос:
200 гр захар
200 мл сметана
30 гр краве масло
з ванилии
щипка сол
Начин на приготвяне:
Смелете в блендер бисквитите, добавете индийското орехче и какаото, разбъркайте хубаво.
Добавете разтопеното краве масло и още веднъж разбъркайте хубаво.
Сместа притиснете по дъното и стените на форма с подвижен борд , диаметър 23 см.
Завийте формата от външната страна с алуминиево фолио и оставете в хладилника докато приготвите крема.
Загрейте фурната до 140 градуса.
Разбийте крема сиренето и захарта до разтопяването й.
Добавете едно по едно яйцата и разбивайте хубаво сместа - 2 минути.
Прибавете тиквеното пюре и подправките, разбийте още 2 минути.
Изсипете крема върху основата.
В по-голям от формата за печене съд налейте 2 литра вряла вода.
Поставете в нея чийзкейка и печете около 90 минути.
Изключете фурната, отворете вратата й на половина и оставете кейкът да се охлади 30 минути в нея.
Извадете го, отстранете фолиото и оставете чийзкейка в хладилника за нощ.
В дълбок съд с дебело дъно загрейте захарта до образуването на карамел.
изсипете загрятата до кипене сметана.
Добавете ванилията, кравето масло и солта.
Гответе на слаб огън още малко до еднородна, гладка смес.
Охладете сместа.Преди поднасяне можете леко да загреете соса в микровълновата фурна.
Полейте чийзкека с карамела и поръсете с натрошени ядки-аз ползвах орехи.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе тази твоята тиква не свърши ли :)))
ОтговорИзтриванеТолкова д9а я обичам а ти вкусотийка след вкусотийка предлагаш с нея.
Сладкиша ти е невероятен охххх...
Целувки и прекрасни празнични дни!
ооо това е уникално Живе !!!!!!!!
ОтговорИзтриванеобожавам тиква ,а този десерт изглежда божествено,еее жалко че нямам тиква
прегръдки мила
хубава съботна вечер
Живе, разкошен е чиизкейка! И с този карамел отгорее, да си оближеш пръстите! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМомичетааа,свърши тиквата ....Наесен отново.
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни и на вас-прегръдки!
:((...е ,как свършииии .... :) Чийзкейка е чуден ,Жижи ! Пък и карамел отгоре за още по голяма разкошотия :) ! Само да ми падне тиква и знам къде да търся рецепти за нея , че аз освен варена нищо друго не правя с нея :) ! Хубави и слънчеви почивни дни ! Прегръдки !
ОтговорИзтриванеЖиве,постарала си се да ме съблазняваш:)))
ОтговорИзтриванеЧуден сладкиш!
Благодаря ви Ванюшка,Миленче-поздрави от мен далечни....
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви!
Живе, не е честно да ни изкушаваш с тиква през април;) Сега ако много ни се прииска тиквен чийз, ние какво да правим;)))))
ОтговорИзтриванеА добавката на карамел допълва тиквата чудесно!
Прекрасни празници!
Марта,елате ми на гости...ще ви посрещна с парче чийзкейк-в къщи нещо му се мръщят,че бил с тиква....
ОтговорИзтриванеОх,Живе голяма вкусотия ще да е. Имам още няколко тикви, отлежават си и не се сещам да я подхвана. Че едни големи-доста зор ще видим с изяждането.
ОтговорИзтриванеЧийзкейка е много изкушаващ. Аз бих го поляла и с шоколад, за още по-голям разкош.
Весели празнични дни!
Живе, ти продължаваш да ни изкушаваш с тиквени рецепти ;)
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда чийзкейка!
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Живче, много обичам тиква и това ми хареса:) Направо ме порази с тези тикви! Получих тиквен удар :)))Поздрави и чакам следващата тиквена рецепта с голям интерес!
ОтговорИзтриванеЖиве,страхотен десерт!С карамеления сос още по-богат е вкуса!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубаво утре!