неделя, 12 август 2012 г.

Лятна торта с карамелен крем

Да ви почерпя с тази карамелена торта,въреки загубата на нашите волейболисти.И пак да им благодарим за успехите до тук!
Продукти бишкоти колкото да покрият дъното на формата 1 пакет капучино на прах-направено и изстинало 400гр. квасена сметана 1 желатин 200гр. сметана за разбиване 2 с.л. пудра захар 2 праскови-нарязани на дребно 1 желатин крокан 180 гр. орехи 1 ч.ч. захар малко олио пекарска хартия 1 кутия кондензирано мляко-при мен карамелизирано-сгушинка/от магазин берьозка/
Ето как я напарих аз Първо облепих формата с прозрачно фолио,за да мога по-късно да преместя блата в тортена форма.Накисвам 1 пакет желатин в студена вода и го оставям да стегне-След това топвам леко бишкотити в кафето и покривам дъното на формата.
Смесвам квасената сметана и карамела -леко ги разбивам с телта.Разтопявам леко желатина и го сипвам в сметаната ,разбърквам и изсипвам върху бишкотите.
Завивам с прозрачно фолио и оставям да стегне в хладилника за 2-3 часа. Откопчавам формата и премествам заедно с фолиото в тортена форма.Леко подгъвам навътре и издърпвам фолиото-правих го за първи път ,но се получи.Разбивам сметаната с пудрата захар,прибавям прасковите и заливам тортата отгоре и от страни.Пак слагам в хладилника за няколко часа.
През това време направих крокана. Предварително си подгответе тава (или нещо друго подходящо), върху която да може да разстелите крокана. Покрийте дъното й с пекарка хартия. Намазнете я с малко олио. Захарта се сипва в подходящ съд и се слага на котлона да се карамелизира. Когато е готов, към него се прибавят ядките. Разбъркват се бързичко да се смесят добре и сместта се изсипва – по-скоро се разстила върху предварително приготвената, намазнена пекарска хартия. Когато изстине и се втвърди се начуква с чук за месо или се смила в блендера. Аз сложих в плокче и го надробих с чукчето. Може да се съхрани за няколко дни в сух, добре затварящ се съд на стайна температура. Десертите се украсяват с него непросредствено преди поднасянето. Аз прибрах в бурканче.
Преди да поднеса наръсих тортата в средата.
Хубав неделен ден на всички!

10 коментара:

  1. Много приятен сладкиш, Живе. Мога само да си представя колко е вкусен. Съчетала си чудесно вкусовете и ароматите, и с удоволствие бих г опитала.

    Прегръдки и една прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, торта-мечта :)
    Прекрасно лятно предложение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, и да паднем и да бием, пак.... имаше една песен... Е ние няма да се напием, но ще се почерпим с тази вкусна торта! Прелестна е! Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна торта с чудесна рецепта.С удоволствие бих си похапнала едно,че и две парченца.:) :) :)Хубава вечер ти желая Живе.

    ОтговорИзтриване
  5. Хубава торта , Живе! С теб сме на една вълна:) Днес правих подобна торта:)

    ОтговорИзтриване
  6. Живе,тортата е трепач!Много ги харесвам с толкова много крем!
    Защо не опиташ да сложиш само откопчаващия ринг направо в подноса и там да подредиш бишкотите,да залееш с крем и да изчакаш да стегне,няма ли така да ти е по-лесно,отколкото да измъкваш после фолиото изпод тортата?
    Пожелавам ти много усмихната седмица,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,следващия път ще е по този начин-сетих се,но беше късно ...

      Изтриване
  7. Е, ама те нашите волейболисти, ако знаят какви ги вършиш в кухнята, ще вземат по-често да губят, че то такива лакомства не са за изпускане. Много вкусно е това нещо, усещам го. Щом е със заквасена сметана и сгущенка, няма начин да не е и свежо!
    Хубав понеделник от мен, Живе :)

    ОтговорИзтриване
  8. Живе, викам следващия път, като правиш такава вкусотия да врътнеш една шайба, да пием кафенце)
    Голяма вкусотийка!
    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за милите коментари!
    Хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване