понеделник, 10 септември 2012 г.
Торта с праскови и шоколадови целувки
Хубава торта,нали!Направих я за 50 годинишнината от сватбата на свекър и свекърва.И на всички гости много им хареса.С вкусен крем,блат и праскови.
Ето и самата рецепта.
Продукти за основата
125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
200 г брашно
20 г какао
250 г сладко или конфитюр от праскови
Продукти за блата
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч.ч. брашно
Продукти за крема
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
6 с.л захар
4 с.л. брашно
100 г бял шоколад
1 ч.ч. пюре от праскови
1 ч.ч. течна сметана за разбиване
20 г желатин (2 пакетчета)
10-15 малки шоколадови целувки
За гарниране
праскови
2 белтъка
100 г пудра захар
1 ванилия
орехи
За основата разбъркайте маслото със захарта, добавете яйцето и ванилията. Пресейте заедно брашното и какаото и ги добавете към маслото. Омесете меко тесто.Разстелете тестото на тънка кора върху хартия за печене в тортена форма. Изпечете го за 10 минути в предварително загрята на 180* фурна.
Извадете основата и след като се охлади я поставете в тортена чиния. Намажете я с пласт сладко от праскови.
За блата много добре разбийте с миксер яйцата със захарта докато утроят обема си. Прибавете лимоновата кора, ванилията и с внимателно бъркане брашното.Сипете пандишпана в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. След като блата се охлади го разрежете на две по хоризонтал.За крема смесете захарта с брашното, ванилията и лимоновата кора. Сложете жълтъците и разредете с млякото. Сварете гъст крем.
Докато крема е още горещ сложете в него шоколада и бъркайте докато се стопи напълно. Оставете крема да се охлади добре.
Прибавете към охладения крем сметаната, разбита на сняг, прасковеното пюре и желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте добре.
За да подредите тортата сложете върху пласта със сладкото едната половина от пандишпанения блат и пристегнете с ринга от формата, в която сте пекли.
Намажете пандишпана с малко от крема и подредете върху него шоколадовите целувки.
Върху целувките сипете останалия крем и загладете. Покрийте с втория пандишпанов блат и оставете тортата за няколко часа в хладилника.
Освободете тортата от ринга. Разбийте на сняг двата белтъка със захарта и ванилията на пухкав крем. Намажете тортата отгоре и отстрани съвсем небрежно.
Гарнирайте с прасковени резани и поръсете в средата с орехи-при мен с крокан. Освежете със стръкчета маточина или мента.
С благодарности към Йоли за прекрасната рецепта!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Еее много хубава торта ,Жижи ! И по много хубав повод направена , да са ти живи свекър и свекърва :) !Хубава вечер ,мила ! Прегръдки :* !
ОтговорИзтриванеВеликолепна торта за чудесен повод! Изглежда божествено, Живе! Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеНямаш милост, Живче! То само като я видях тортата и се захласнах!
ОтговорИзтриванеА розата е супер! Поздрави:)
Мале,Живе,направо запреглъщах,невероятна и с толкова много крем е тортата ти!Да са ти здрави и дълголетни свекърите!Представила си се абсолютно перфектно,браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна торта за такъв чудесен повод!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Живе, да са ви живи и здрави!
ОтговорИзтриванеА тортата е разкошна!
Поздрави и хубав вторник!
Ехе, каква прелест! Честита годишнина на свекъра и свекървата! Това си голям повод, затова има такава елегантна торта! Браво, Живе!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Живка! Много креместа е станала тортата и вярвам, колко вкусна и ароматна! Добре си се представила за празника, мила! Да са ти живи и здрави юбилейниците!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Живе,много фина торта.....Да са живи и здрави свекърва ти и свекър ти и както се казва"Да даде Бог всекиму!"
ОтговорИзтриванеДобър ден и благодаря за вниманието с което ме удостоихте.Наистина ги зарадвах-дай боже всекиму такъв юбилей че и по-голям!
ОтговорИзтриванеХубав ден ви желая и ви прегръщам!
Много е красива, Живе!
ОтговорИзтриванеПредставям си колко е вкусна!
Да са живи и здрави свекър ти и свекърва ти!
Благодаря,Ели!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Много хубава и ароматна торта, наистина :-)!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar...
Живе, вълшебна е тортичката, а повода е невероятно хубав!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти кандидат снахата да направим същото за теб:)))
Прегръдки*)
Много красива торта, Живе, а и звучи неустоимо вкусно! Да са ти живи и здрави свекървата и свекъра! Сигурно много са се зарадвали. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и една прекрасна вечер, Живе!
Живе, тортата е вълшебно хубава! Личи си , че си инвестирала цялата си любов към свекъра и свекървата в нея!!!! Със сигурност е била и много , много вкусна! Благодаря ти за рецептата! Целувки!
ОтговорИзтриванеЖиве, тортата е прекрасна! Сигурна съм, че е обрала овациите! Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеЖиве, да са много здрави и щастливи свекърите още 50 години!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта си им направила, защо ли не бях там да си облизвам и аз пръстите;)
Прекрасна неделя!
Много ме зарадваха вашите коментари,мили момичета-прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Живче и от мен прегръдка:)))))
ОтговорИзтриванеМного красиво, Живе! Направо е прелестна тортата!Поздрави!
ОтговорИзтриване