сряда, 24 октомври 2012 г.
Пълнозърнест хляб със слънчогледови семки
Този хляб бих правила всяка вечер и нямаше да ми омръзва....
От доста време съм си купила ето това брашно от Лидъл
и тази вечер използвах половината за един много вкусен хляб,който видях при Катето-http://katterinar.blogspot.com
Малко бавно втаса,може би е от брашното ,но пък чакането си струваше.
Ето и продуктите:
Продукти
300 гр. обикновено брашно
450 гр. пълнозърнесто брашно
350 мл. хладка вода
2 с.л. зехтин
1 пак. суха мая за 1 кг. брашно
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.л. мащерка
1 ситно настъргана скилидка чесън
1/2 ч.л. черен пипер
60 гр. слънчогледови семки
В купа сложих брашната,солта,захарта ,мащерката и водата.
Омесих меко тесто и го оставих да втасва-загрях фурната на 50 градуса и изключих.
През това време в тиган с 2 лъжици зехтин,1 скилидка настърган чесън ,черен пипер и семките ги запържвам леко и оставям да изстине.Когато тестото е готово го разстилам на плота и поръсвам със семките.
Завих и започнах да омесвам докато семките се разпределят хубаво.Омесих на хлябче и сложих в намазнена форма.
Нарязах леко отгоре ,намазах с малко мазнина и поръсих с брашно.Оставих втори път да втаса покрито с прозрачно олио.
Пече се около 45 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Стана вкусен и мекичък хляб.
И цъфналата ни слива през октомври.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе ,много хубаво е станало хлебчето!
ОтговорИзтриванеДнес ще правя, но с друго брашно.
Хубав ден!
Благодаря ти,Мире!
ИзтриванеМного обичам да правя хляб на ръка,нямам пекарна,но с удоволствие си меся.
Хубав ден!
Много вкусен блог! Поздравления! Хлябът е чудесен. Няма по-хубаво от домашно опечения хляб.
ОтговорИзтриванеАз нямам хлебопекарна, но се замислям напоследък да си пека сама пълнозърнест хляб един път седмично. Това брашно от Лидъл пълнозърнесто ли е? А може ли този хляб да се направи само с пълнозърнесто брашно и повече семки от различен вид според теб? Дали ще бухне добре и ще се изпече..
До колкото знам другите брашна,освен бялото втасват по-бавно,но пък стават много вкусни след изпичането.Може и други семена да се прибавят-мак,сусам.Аз го правих по рецептата,но следващия път ще импровизирам.Благодаря,Ани-приятен ден!
ОтговорИзтриванеАроматно, вкусно и много уютно е тук! Обичам уханията, които се разнасят от домашно приготвен хляб! Сърдечни поздрави и хубав есенен ден! :))
ОтговорИзтриванеЖИВЕ,ти Де ходиш като те няма?:) Домъчня ми за теб еййй момиченцеее!
ОтговорИзтриванеХлебчето е трепач ама майсторица си ми на месените неща вижда се!
Силно те прегръщам и да не изчезваш така вече!
:) сливата, Живе е цъфнала по никое време:) Запролети се точно когато се заесени:):):) Живе, хляба е страхотен, мечтая си за филийка!
ОтговорИзтриванеДа, чудничко изглежда, Живе!
ОтговорИзтриванеИ на мен не би ми омръзнал :))
Благодаря ви ,момичета!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер-прегръдки!
Живче,най-накрая се появи.........
ОтговорИзтриванеАма и как се появи,................със замах!Чудесен хляб!
Бях изчезнала за малко от блога си,но пък ви следях из късо всички .
ОтговорИзтриванеХубава вечер,Миленче!
Чудесен хляб! И здравословен и ароматен!
ОтговорИзтриванеИ аз често пека хляб ,като разнообразявам с всякакви семена и добавки, но тази рецепта ме впечатли и ще я пробвам!
Според народното поверие цъфнало дърво по това време е на студена зима, дано не е така :)
Сърдечни поздрави!
Много хубав хляб! Обожавам домашно приготвен хляб, чупвам си коричка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Видях това хлебче късно снощи и ми беше неудобно в такъв късен час да коментирам.
ОтговорИзтриванеЧудесно е:) Обожавам да си пека домашен хляб и непременно ще се възползвам от твоето предложение!
Поздрави и благодарности за споделеното!
Здравейте! Само да спомена, че това е готова смеска за хляб. Мисля, че е достатъчно само вода да се добави (пише си на опаковката), за да може да се направи хляб... Е, разбира се, добавката на семки обогатява доста вкуса...
ОтговорИзтриванеСега го запретвам и аз домашния хляб...
Попадам за втори път на тази рецепта и вече съм абсолютно убедена - за всички, които ще месят не на ръка, а в машина - това количество брашно е доста повече от нужното за посоченото количество вода.
ОтговорИзтриванеТези смеси са 4 разновидности и едната си има включени слънчогледови семки ,има хляб рустик и чиабата и ръжено пшеничен мисля.
ОтговорИзтриванеДосега съм пробвала този със слънчогледа във машината и стана идеален само добавих малко мазнина и водата се намалява малко.
Чиабата преди време правих ,но ръчно и не ми допадна. Просто самият тип хляб не ми харесва. Инак си се получиха идеални хлебчета.
За машина се поставя 60мл течност на 100гр брашно.